weby pro nejsevernější čechy

Bílé kameny / Sloní skály / Elefantensteine

Člověk má naučené trasy, které absolvuje tolikrát, že se to ani spočítat nedá. A ví, že tam za tou zatáčkou vykoukne věž kostelíka, tuhle že je odbočka do lesů a polí, tamhle vykukuje z lesa skála… Jenže kolikrát dokážeme najít volnou minutku, zastavit, a dojít se podívat, jak to tam vlastně vypadá?

Já si konečně našel čas zastavit se na trase směrem na Liberec. Kousek od Rynoltic, konkrétně na opačné straně silnice, než je obec Jítrava, vykukuje na kraji lesa skupina bělošedých skal, která má údajně připomínat sloní hřbety.

Nejprve jsem ale zamířil do zmíněné obce – tady je totiž k sehnání TZ 1361 – Naučná stezka Lužické a Žitavské hory, na níž jsou zobrazeny právě Sloní kameny. Já se dopátral touženého dřevěného kolečka v recepci hostince U podkovy. Auto můžete nechat buď tady a absolvovat o to delší procházku, nebo se vrátit zpátky a přejet přes hlavní silnici na druhou stranu, kde je u turistického značení a zastřešeného posezení místo pro několik automobilů.

Pokud se podíváte na turistické značení, možná vám bude symbol modrého hřebínku v červeném poli povědomý – ano, jde o součást hřebenovky, o které už jsme se tu párkrát zmiňovali. Tady ale žádné vysokohorské výkony nehrozí, cestička vede po rovině přes pole od silnice až na kraj lesa, kde se nachází „izolovaná morfologicky výrazná skupina asi 20 m vysokých skal„. Atypickou barvu pískovce způsobuje podle všech dostupných pramenů příměs kaolinitu. Dočetl jsem se i to, že na vrcholové části se nachází skalní mísa s odtokovým kanálkem a pod vrcholem pak několik pseudokrasových jeskyněk, nicméně i když jsem se pokusil nahoru vydrápat, žádný extra horolezec nejsem a na úplný vrchol jsem se nedostal. Stejně tak jsem minul v různých zdrojích zmiňovaný několikametrový tunel, oplývající zvukovými efekty.

A ještě souhrn faktografie:

Přírodní památka Bílé kameny byla vyhlášena 4. července 1955, rozloha území je 0,58 ha a nadmořská výška cca 400 m. n. m. Bílé kameny jsou celoročně volně přístupné, přímý vstup na skály je ovšem zakázán (čehož ale nikdo nedbá a na místě samém se nic takového nedozvíte).

Tagy