weby pro nejsevernější čechy

Židovský hřbitov Malá Šitboř (Klein-Schüttüber)

Článek je součástí seriálu Židovské hřbitovy

Když už někde jsem, snažím se příležitosti využít a obhlédnout toho co nejvíc, i když to zdaleka ne vždy vyjde. Pokud jsem na Chebsku navštívil jeden židovský hřbitov, nechtěl jsem si v rámci časových možností ujít další šanci.

Hřbitov je všemi zdroji udáván jako Malá Šitboř, ovšem je od obce poměrně hodně vzdálen. A pokud se (na rozdíl ode mne) předem dobře připravíte, vlastně se jí můžete v pohodě vyhnout – stačí uhnout ze silnice číslo 21 mezi Chebem a Planou směrem na Milíkov (sakra, utekla mi turistická známka), Těšov, Mokřinu (nestačil jsem si všimnout, jak je odbočka značená) a na kroutící se silničce sledovat, kde se dá uhnout s trochou odvahy přímo do pole. Já se motal z opačné strany přes Velkou i Malou Šitboř, nakonec mi místní ochotně poradili, kudy kam, když nemám čím určit GPS. Místo poznáte podle u silnice stojícího nahnutého sloupu (viz první fotka). Žádná pěšina k lesu nevede, já se řídil stopami pneumatik lesácké techniky, která tu zrovna přibližovala pokácené stromy.

Zastavit se dalo na pláni přímo u shluku stromů, kryjících zeď kolem netypicky trojúhelníkového hřbitova. Jediný přístup dovnitř je spodem, ze strany od silnice (prý je to severovýchod), kde je místo branky zeď rozvalená. Náhrobky jsou v dost dobrém stavu, vlastně jsem nezaznamenal žádný zlomený či povalený. Podrobně o hřbitově zde, videonávštěva možná tady, já přidám už jen pár aktuálních fotek.

Dokument nejen o tomto hřbitově na webu ČT k vidění zde ->.

Series Navigation<< Židovský hřbitov Úbočí (Amonsgrün) pod hradem BoršengrýnŽidovský hřbitov Lomnička (Steingrub) >>
Tagy