weby pro nejsevernější čechy

Staré a ještě starší věci

Jak už jsem tu psal, nepovažuji se za žádného extra sběratele, leč mám rád staré věci. Možná to bude věkovou kategorií, do níž se, ač nerad, postupně přesouvám. A rád čichám vůni papíru, osahávám hřbety knih a tak vůbec. Byl jsem poslední dobou v Liberci několikrát, jenže i když jsem byl přímo v místě, které k tomu vybízí, neměl jsem čas se prolistovat, prohrabat a prozkoumat tím, co by mě zajímalo. Jenže ve čtvrtek 18. října 2013 jsem byl tentokrát vlastním pánem a i když primárním cílem byla zcela jiná akce, z níž už druhý den třídím fotky (a zatím stále marně), nakonec jsem neodolal, a ač nerad, oželel část zajímavého celodenního programu a vyrazil do Knihkupectví a antikvariátu Jaroslava Fryče na lov.

První kniha, která mi padne do oka, jsou Hrady a zámky Libereckého kraje. S povzdechem ji beru do rukou, že by se hodilo, kdyby to bylo o kousek vedle. Jenže jenže – stačí otevřít a můžu jásat. Je totiž z roku 1956, kdy správní dělení naší vlasti vypadalo poněkud jinak, takže pevně doufám, že mám v ruce další zdroj inspirace pro náš Výběžkopis. Mimochodem, kdyby měl někdo taky zájem, nemusí kvůli této knize ani jezdit do Liberce… 

A pak se konečně dostanu k tomu, abych se alespoň částečně a chvíli probral místní pohlednicovou nabídkou. Novější kusy jsou po dvoukoruně v nespočetných bednách, tříděny alespoň orientačně podle míst, ale věčné přehrabování zákazníku z nich udělalo záležitost, ve které člověk trefí na něco spíš jen s velkou dávkou štěstí. Starší pohlednice jsou v albech u pokladny. Neodolám. Takže místní znalci – poznávejte, odkud tyhle dvě jsou?