weby pro nejsevernější čechy

Socha archanděla Michaela v Nejdku

S ohledem na fakt, že některá města své sloupy vůbec nemají, je na tom osmitisícový krušnohorský Nejdek hodně dobře, protože přímo na náměstí Karla IV. je totiž ještě jeden, se sochou archanděla Michaela. Tento barokní sloup má sice svou dlouhou historii, leč v podstatě je také sloupem moderním. Jeho původ lze hledat v 1. čtvrtině 18. století, kdy neznámý autor vytvořil na žulovém podstavci a sloupu sochu z pískovce. Letopočet 1830 na sloupu je zřejmě rokem oprav, stejně jako letopočet 1927, kdy sochu ze sloupu srazil neopatrný řidič. A to tak nsšťastně, že archanděl upadl na vodovodní hydrant a roztříštil se na kusy. Majitel auta se ale ke škodě postavil čelem a zafinacoval sochu novou, protože restaurování bylo nemožné.

V sedmdesátých letech se uvažovalo o přenesení sochy ke kostelu sv. Martina vedle přemístěného trojičního sloupu, ale k přesunu nakonec nedošlo. Bohužel… Socha sice byla v roce 2001 restaurována, jenže v roce 2006 ze střechy sousedního domu masa sněhu srazila sloup k zemi a plastika byla opět kompletně zničena. Tentokrát obnovení památky provedlo samo město.

Dnes tedy opět na náměstí shlíží z necelých pěti metrů okřídlený rytíř v brnění, nohou drtí poraženého ďábla, třímajíce nad hlavou plamenný meč.

8. 5. 2009
8. 5. 2009
Series Navigation<< Socha sv. Jana Nepomuckého v Kunraticích u CvikovaSocha svatého Jana Nepomuckého u mostu v Rabštejně nad Střelou >>
Tagy