weby pro nejsevernější čechy

ZOO Hluboká

Článek je součástí seriálu ZOO

Před nějakým časem jsem lákal do zahraniční zoologické zahrady, je čas se podívat taky do domácích luhů a hájů. Když už jsem byl v jižních Čechách, nemohl jsem si odpustit návštěvu ZOO Ohrada, která dnes užívá přece jen geograficky určitelnější označení ZOO Hluboká. Poprvé a naposled jsem se do ní dostal v roce 2009 a nutno konstatovat, že od té doby ušla pořádný kus cesty, naštěstí k lepšímu. Tehdy pustá a prázdná místa v areálu se změnila v mnoho nových výběhů a letos jsem měl to štěstí, že řada z nich už čerstvě nabrala své nové obyvatele, i když některá místa na zabydlení stále ještě čekají.

ZOO vznikla ze soukromé iniciativy Dr. Adolfa Schwarzenberga a jeho manželky v parku u loveckého zámku Ohrada (o něm někdy jindy), který již tou dobou nebyl využíván pro své původní účely. Slavnostně byla zahrada otevřena 1. května 1939. Od té doby změnila několikrát provozovatele a občas to s ní bylo jak na houpačce, na přelomu šedesátých a sedmdesátých let se dokonce uvažovalo o zrušení. Naštěstí k tomu nedošlo a cca 6 hektarů (polovina zmiňovaných Drážďan) dnes rozšířilo nabídku od specializace na zvířecí obyvatele naší vlasti přes celou Evropu k Asii, jižní Americe, Africe i Austrálii. ZOO dnes chová přes 300 druhů zvířat ve více než 3000 exemplářů, přičemž v roce  2007 tu bylo k vidění „jen“ 1073 zvířat 224 druhů.

Dodnes nejvíce ZOO těží ze svého umístění na břehu Munického rybníka – nejen že je odtud výhled na obec Hluboká a skvostný zámek, ale břeh posloužil k vybudování spousty vodněptačích expozic, pospojovaných pěšinkami a můstky. Některá místa jsou i průchozí vnitřkem, stejně jako Český les, umístěný v sousedství zdejšího Vzdělávacího centra. Tam to chce trochu trpělivosti – spěchající „návštěvník“ prošustí mezi stromy, aniž by si čehokoli všiml. Pokud ale zůstanete chvíli déle a vyvarujete se hluku a prudkých pohybů, zjistíte, že je kolem vás „přeptačíno“.

Jak jsem zmínil, některá místa ještě nejsou hotova, jinak by se dala ZOO obkroužit kolem dokola. Momentálně musel člověk dávat pozor a občas využít řadu příčných cest. Na konci celého areálu čeká návštěvníky restaurace s pěkným výhledem, dětský koutek a zatím jen zčásti využitá podvalová cesta, u níž v blízkosti restaurace sídlí los. Z toho jsem viděl bohužel jen zadek, protože zrovna probíhal úklid výběhu.

Mně osobně největší radost udělal nový pavilon Matamata, i když v jeho teplotě a vlhkosti se objektivy okamžitě orosily, což focení zrovna neusnadnilo, kočka pouštní a divoká nebo korsak. Oproti minulé návštěvě jsem postrádal ženetku tečkovanou, ale dodatečným dotazem jsem zjistil, že chovný pár je umístěn v pobočce v Rozovech u Temelína, kde se ZOO pokouší o potomstvo, a na své nové místo v ZOO teprve čeká.

A ať vás „velikost“ neodradí – vyrazil jsem už na 8:30 a ač jsem více než hodinu strávil na přiléhajícím zámku (vstupné ve výši 110,- Kč bylo společné, takže se vyplatilo počkat na sezonu, přes zimu je zámek uzavřen), původní plán odejít ve 12:00 jaksi nevyšel a ještě ve 13:00 jsem stále pobíhal mezi výběhy..

A něco i v pohybu a se zvukem:

A nakonec malý kviz – hledejte rozdíly:

Rok 2009

Rok 2011

Rok 2014

Series Navigation<< Rekreační středisko Dřevona (Hrabětice) – miniZOOZOO Praha >>
Tagy