weby pro nejsevernější čechy

Perníková chaloupka (Ráby u Pardubic)

Kde jinde si povídat něco o perníku, než v Pardubicích. Tedy, konkrétně velmi blízko nich, pod Kunětickou horou, v Rábech, kde se nalézá Perníková chaloupka. V Loveckém zámečku z roku 1882 je umístěno muzeum perníku. Prý nejstarší v Evropě a jediné specializované na tuto komoditu u nás. Objekt nechal vystavět jako lovčí hájenku majitel hradu Kunětická hora baron Richard Drasche z Wartinberka jako letní sídlo a zázemí hostům při lovech v přilehlé daňčí oboře. Stavba připomíná švýcarská horská sídla.

Kolem roku 1900 vlastnil zámeček Aschenbrener, ředitel moravské agrární a průmyslové banky. Asi v roce 1934 koupila zámeček rodina Mlejnkova. Ta jej vlastnila až do doby po druhé světové válce, kdy byl znárodněn pro potřeby zednického učiliště. Prošel jím postupně také Domov důchodců a Ústav sociální péče. Břidlicová střecha byla nahrazena plechem, zdobné komnaty se staly strohými učebnami a pokoji nemocných. Výzdoba, knihovna, obrazy a nábytek zmizely v nenávratnu. Původně symetrické dvouramenné schodiště bylo z jedné strany zbořeno a na jeho místě vznikla terasa.

Silně vybydlená stavba byla po roce 1990 vrácena v restitučním řízení zmíněné rodině. Od roku 2004 je objekt opravován pro účely expozice pro všechny ty, kteří nepřestali věřit pohádkám.

Řada atrakcí je umístěna v okolí stavby, takže pokud je hezké počasí a jste na výletě s dětmi, mohou se zabavit v exteriérech. Prohlídky se totiž konají hromadně v určené hodiny. A jak muzeum zdůrazňuje, neplatí se de vstupné, nýbrž perníkovné, v jehož ceně je jeden perníček a hlavně „medové zážitky“. Poukázku jsme zakoupili v Útulně u všech čertů – restauraci pod schodištěm, kde si nás v určenou hodinu vyzvedla průvodkyně.

Prohlídka začíná z boku stavby, kde se nachází také Infocentrum – pokud v něm ale chcete něco koupit, vzpomeňte si včas, prohlídka se k němu nevrací, vychází se v již zmíněné Útulně. Expozice je primárně mířena na děti, i když výklad je operativně upravován podle přítomných, takže i dospěláci se dozvědí leccos jak o historii perníku, tak o stavbě samé. A pochopitelně i řadu informací o současné produkci.

Vězení pro neposlušné děti – vždyť ano, zápornými postavami pohádky jsou vlastně Jeníček a Mařenka – kradli, lhali, starou osobu zneužili… Expozice perníkových chaloupek a pohádkových postav, sbírka knižní podoby pohádky bratří Grimmů v nejrůznějších provedeních a jazycích, doklady historie perníku. Přes pohádkový les do výrobny k paní (panu) Ježibabě, která(ý) názorně předvede výrobu dekorativního perníku. Ach, ta vůně… A další expozice, kde je k vidění i marcipán, a také obchůdek – opět především dekorativní perník, ale i pár konzumovatelných kousků se najde. A konec prohlídky přes pohádkové nebe s Ježíškovou pracovnou a Peklo. Děti si užijí, dospělí se něco dozví a hlavně všem to nádherně provoní celý den.

Pokud přijedete autmo, zaparkovat je možno hned na několika místech – přímo pod Kunětickou horou, odkud vás povede zelená turistická značka, nebo v zatáčce u Penzionu pod Kunětickou horou, nejsnazší je to ovšem přímo u Perníkové chaloupky.

 

 

Tagy