weby pro nejsevernější čechy

Vánoce s betlémy v Mnichově Hradišti

Pokud se už postupně vzpamatováváte z následků rachejtlí, bumajzlí a bublinek, nabízíme jeden tip, kam si vyrazit zpříjemnit první novoroční víkend – v muzeu v Mnichově Hradišti, které je umístěno v prostorách zdejšího zámku, o pár dní prodloužili výstavu betlémů.
Škoda, že člověk některé záležitosti vnímá pozdě a zkresleně. Ač je to do Mnichova Hradiště od nás vlastně třetí kraj, autem jste tam vlastně stejně „rychle“ jako v Liberci nebo v Ústí. A určitě stálo za to tuhle výpravu podniknout.

První betlém jsem našel u zdejšího kostela sv. Jakuba. Druhý pak v zámecké Sale Terreně. A to nej čeká v místnostech muzea, kam se dozvoníte z nádvoří. Pár kousků je „vlastních“, např. skříňkový betlém sestavený z ručně malovaných figurek z dílny mnichovohradišťského malíře Václava Ningera z první poloviny 19. století. Zbytek (kolem padesátky exponátů) je zapůjčen od místních, kteří se nechali přesvědčit, aby tentokrát neměli své poklady jen doma pro vlastní potěchu. A i když si myslím, že jsem těch výstav viděl uplynulé roky i v roce 2014 dost a dost, byl jsem hodně překvapen. Rozsáhlá dioramata ze šustí by si snad zasloužila každý kus samostatný článek a fotosadu (těch figur, těch řemesel!), netradiční materiály – slané těsto, hoblinky, cín, skleněná nádhera, paličkovaná křehkost, modrotisk, figurky umné i „neotesané“, papírové skládací i mnohofigurkové, staré i nové… Prostě, zajeďte se podívat, nedělní výlet jak vyšitý. No a já na holý pupík slibuji, že v sezóně se sem vrátím na zámek.

 

 

Tagy