weby pro nejsevernější čechy

Drážďany byly celá století kosmopolitní, chceme, aby takové zůstaly, říkají jejich obyvatelé

Drážďanské výprodeje frčí tak, že jsem (v sobotu 10/1/2015) skoro neměl kde zaparkovat. A pro nakupující byla výhoda, že kolem třetí odpoledne jim ještě místní uvolnili v obchodech místo. Na náměstí před kostelem Frauenkirch se jich sešlo pětatřicet tisíc, aby dali najevo svou vůli žít ve světě bez hranic. Možná jste v médiích zachytili informaci, že Drážďany se staly centrem, kde se masově demonstruje proti islamizaci západu. Sídlí tu hnutí PEGIDA, ke kterému se připojují někteří naši nespokojení sassští sousedé.

Tím, jak — nikoli demonstrace, ale procházky!! příznivců PEGIDY mohutnějí, vyyvolaly reakci ze strany jiné části drážďanské komunity. Té, která je pro otevřené hranice, pro otevřený svět.

fk3

Už minulý týden tato část veřejnosti kontrovala akcí: vypucujeme město a zaženeme zlé duchy. Hymnou akce se stala píseň hudební skupiny Yelloow Umbrela NO PEGIDA a je to raegge. Co taky jiného.

Když jsem do Drážďan přijížděl, neměl jsem žádnou představu, co mě čeká.

Pochodů Pegidy se účastní do dvaceti tisíc příznivců, protiakcí kolem pěti tisíc. Dráždany jsou veliké, mají něco přes půl milionu obyvatel.

Když jsme se přesouvali z kavárny v Bukowski Borowski k drážďanské dominantě Frauenkirsche a proud chodců houstl, nenapadlo mě, že všichni ti lidé jdou opravdu demonstrovat.

Náměstí Neumarkt vypadá normálně jako docela rozlehlé prostranství. Včera ne.

reuters

Lidé, kteří se tu tlačili, byli v pohodě, vysmátí. I když jsem se snažil protlačit na druhou stranu náměstí a někteří jiní se snažili o to samé, ovšem v protisměru.

Mezitím se na náměstí střídali řečníci a mluvili ve (víceméně) stejném duchu.

Starostka města Helma Orosz zdůraznila, že toto shromáždění není proti Pegidě. Není to protest, není to odpor, řekla. Jsme tu pro Drážďany. Jsme tu proto, abychom řekli kazatelům strachu, že se nebojíme.

Viděl jsem tu ženu mluvit za poslední měsíc několikrát a vždycky na mě udělala dobrý dojem.

V podobném duchu se nesly i další projevy, které byly odměňovány spontánním potleskem.

Po půldruhé hodině bylo po všem. Davy se v klidu rozešly.

fk6

Spíš jarní než lednové Drážďany vcucly své obyvatele a najednou to vypadalo, jako by se nic nestalo.

A zítra uvidíme, jak demonstruje Pegida. I když nevím, jestli tam nepojedu předpojatý, když i teď pořád slyším to raegge:

Tagy