weby pro nejsevernější čechy

Centrum textilního tisku v České Lípě

V pondělí 16. února 2015 zahájilo svou 5. návštěvnickou sezónu Centrum textilního tisku v České Lípě. Jak z uvedeného vyplývá, CTT zahájilo svou činnost v roce 2011 po rekonstrukci bývalého hospodářského stavení vodního hradu Lipý, v němž je umístěna expozice zaměřená na techniky potiskování textilu. A k vlastní hanbě musím konstatovat, že jsem se tam za ty roky ještě nedostal, což jsem právě v pondělí napravil.

Je překvapující, jak vlastně někdy „málo“ stačí k tomu, aby bylo co závidět. Nápad, zápal a pochopitelně prostředky. I když textilní výroba tu má dlouhou tradici, ta nejslavnější éra, týkající se potisku, vlastně vůbec netrvala dlouho. Šlo o cca půlstoletí v dlouhých dějinách města. Přesto ta doba nechala na tváři města i v historii našich zemí nesmazatelnou stopu a je velmi dobře, že se na ni nezapomnělo a někdo ji tu připomíná.

Bohužel se toho zrovna mnoho nezachovalo, ale to co je k vidění (většinou zápůjčky z místního muzea), člověka udiví. Dochované úžasné vzorníky, potiskovací formy, sítotiskové válce z Frýdlantu. A především možnost zkusit si „výrobu“ na vlastní ruce. Uvědomili jste si někdy, že na takový obyčejný barevný šátek muselo těch tiskařských forem být tolik, kolik barev + k tomu hodně šikovné ruce, aby se soutisk povedl? A víte třeba, co jsou to vlastně Štrajchpudlíci a že autor stejnojmenného nedokončeného románu Jakub Arbes si odkroutil 15 měsíců vězení právě v České Lípě? U kasy pak čeká takové malé infocentříčko, od turistických známek přes vlastivědné publikace až k vlastním materiálům.

Zahajovací den doplnila hudební produkce žáků místní Základní umělecké školy. Myslím, že jsem tu nebyl naposledy, nejen kvůli tomu, že se slečnou pokladní jsem pokecal o tom, jak ve Varnsdorfu chodila do skauta a s tiskařem o tom, že máme společného známého. Dost mne láká letošní novinkový prohlídkový okruh a určitě by nebylo od věci někdy zaskočit na některý z pořádaných workshopů. Vždyť je to od nás kousek…


Tagy