weby pro nejsevernější čechy

Pramen Boží vody ve Stromkovicích doplňuje křížová cesta, které se neštěstí vyhýbá

Duchovně založené poutníky, ovšem zdaleka nejen je, přitahuje již po staletí malebná ves Stromkovice poblíž Jablonce nad Jizerou. Na tamním vrchu Kobyla u dřevěné kaple Panny Marie prýští pramen Boží vody, nechybí ani křížová cesta, která již vícekrát unikla hrozící zkáze.

Ačkoliv jde o méně známé místo, Pramen protéká třemi korýtky. Žíznivý návštěvník by měl podle tradice dodržet určitý rituál: z horního korýtka se voda lahodné chuti pije, u prostředního korýtka si unavení turisté mohou umýt ruce a ve spodním pak nohy.

„Toto místo je velmi půvabné a věřím, že jeho krásu ocení i výletníci, kteří nejsou zcela duchovně zaměření. Seznámit se u takovýchto památek právě s jejich duchovní podstatou je velice důležitou součástí zážitku z návštěvy a mohu to vřele doporučit. Když člověk přijde na místo už informovaný, mnohem lépe si dává další informace a poznatky do souvislostí,“řekla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

O místě kolují dvě pověsti. Podle té první přiběhl na místo dnešního pramene vyděšený myslivec, prchající před rozzuřeným jelenem. Vyděšený padl na kolena a začal se modlit. V tu chvíli se před ním objevila Panna Marie a jelena zastavila. Na místě pak údajně vytryskl pramen. Myslivcem prý nebyl nikdo jiný než hrabě Jan Nepomuk Harrach, který dal pokyn k postavení kapličky.

Podle druhé verze se slepé ženě po dobu několika let ve snu zjevovala Panna Marie. Když se na její pokyn vydala ke studánce a umyla si u ní oči, údajně se jí zázračně navrátil zrak. Pověst o zázračném uzdravení se rychle rozšířila a vrch s pramenem začalo vyhledávat čím dál víc zvědavců.

O něco později než kaplička zasvěcená Panně Marii vznikla křížová cesta znázorňující čtrnáct zastavení během Kristova putování na jeruzalémské popraviště na hoře Golgotě. Ta je údajně nabitá pozitivní duchovní energií. V roce 1928 se krajem prohnala silná vichřice, která pokácela na vrchu Kobyla velkou část stromů. Křížová cesta ale zůstala netknutá. Podobná pohroma postihla toto místo v roce 1986 a stromy, které stojí kolem kaple Panny Marie, náporu běsnícího živlu opět odolaly.

 

Tagy