weby pro nejsevernější čechy

Jindřichovice (Heinrichsgrün), okres Sokolov

Možná si to člověk jen namlouvá, možná je to tím, že to za kopečky zase tolik nezná, ale zdá se mi pro naši krajinu specifické, že v každé druhé vesničce je zámek, na každém druhém kopci hrad, u cest mnoho, přemnoho soch svatých, na návsích a náměstích plno pomníčků…

Takřka všechno tohle splňuje obec Jindřichovice (Heinrichsgrün) na Sokolovsku. Dnes necelé čtyři stovky obyvatel, přitom historie velmi dlouhá a překvapivě pohnutá. Doly a horní právo, vlastní radnice, dva tisíce obyvatel, pivovar. Podrobně na stránkách obce.

Stojí tu také barokní zámek ->.

Nepřehlédnutelnou dominantou je kostel svatého Martina z roku 1803 s poměrně zvláštní, v části osmibokou věží, u něho fara z bývalé myslivny. Vedle kostela stojí hezky upravený monumentální pomník padlým Velké války, v jehož spodní části jsou ze všech stran desky se jmény. A také tu stojí dřevěná socha s tabulkou, obsahující legendu o vzniku obce a původu jejího německého jména.

V centru obce, které tvoří plácek uprostřed několika budovu, je kolem autobusové zastávky několik artefaktů – boží muka, pomník padlým ve druhé světové válce (ten už je bez jmen) a socha sv.Jana Nepomuckého z roku 1773.

Ovšem to, co mne sem přivedlo, to je stavba poněkud neobvyklá a nepříliš známá – v bývalé vodárně lágru pro zajatce 1. světové války je totiž umístěno mauzoleum, v němž jsou umístěny ostatky 7100 Srbů a 189 Rusů, kteří tu zemřeli na nucených pracích. Dojde se k němu ze zmíněného „náměstíčka“ po značce kolem hřbitova – jen se nezapomeňte stavit před výstupem na kopec na obecním úřadě u kostela, tam si totiž údajně můžete půjčit klíče a podívat se tak i dovnitř, což jsme bohužel zjistili až nahoře. A oč vlastně jde lze zjistit zde. Bez mučení přiznávám, že o téhle historii jsem neměl ani tušení a nepamatuji, že bychom se někdy o něčem takovém ve škole učili…

A takhle to na místě vypadalo někdy v roce 1980:

Zámek

Kostel sv. Martina

Tagy