weby pro nejsevernější čechy

Kurort Rathen

Město Rathen najdete mezi Pirnou a Bad Schandau. Lázně Rathen se rozprostírají na obou březích Labe, spojeny přívozem a zdobeny hrázděnými stavbami. Nejlépe se do nich dostanete právě vlakem, šanci ale má i parník či kolo – silnice podél řeky je v sezoně uzavřená pro motorová vozidla. Auto doklopýtá po klikaté a úzké okresce, motorkáři si ovšem i tuto, podobně jako další štreky v okolí, užijí maximálně. Na konci čeká nespočet atrakcí na minimální ploše – zde jsou hlavně vertikály. Okouzlit se můžete Saským Švýcarskem, vyšplhat na skalní promenádu Bastei s pohádkovými výhledy na stolové hory, občerstvit v zahradní restauraci přímo na nádvoří zříceniny hradu Altrathen či se vrátit do dětských let v Eisenbahnwelten.

Jistý pan Lothar Hanish (bezpochyby nadšený modelář) zde vdechl život snu snad většiny chlapečků. Unikátní zahradní železnice na 5800 m2 obsahuje 4,5 km kolejí, zobrazujících nejzajímavější tratě Polabí a Lužice. 25-30 dálkově řízených vlaků ilustruje například „soutěskovou“ tramvaj Kirnitschtalbahn, úzkokolejky kolem Žitavy, Radebeulu a Hainsbergu či romantické lokálky na Altenberg a Saské Nové Město.

Specialitou je model indiánské slavnosti Karla Maye, stejně jako řada dalších scén oživené tlačítkem. Na požádání se roztočí divoký mustang uprostřed jeviště. Co začne dělat na stisk jiného tlačítka nahatý pán na mostě, už si zjistěte sami.

Tagy