weby pro nejsevernější čechy

Hanák tady bode až do skonání světa!

Prázdniny jsou dlouhé a tak není od věci zpříjemnit si je nějakým pobytem mimo domovinu. Když už bych měl dát tip, kam by měl člověk po Česku cestovat, dávám všanc Prostějov, město na řece Hloučele s úžasným aquaparkem a mnoha parky. Heslo z nadpisu můžete najít vyryté na zdejším zámku. Plumlovský zámek ve svém jedinečném provedení (foto: OO) Město čítá pětačtyřicet tisíc lidí a na nevelký počet obyvatel má překvapivě velké a přívětivé centrum. Hlavní náměstí TGM je srdcem města, ze kterého vedou pěší zóny do všech stran. Hezké, upravené a čisté město trochu kazí obchodní centrum, které vyrostlo hned vedle náměstí a je trochu jako pěst na oko, velikán tísnící se v úzkých uličkách.

Obchodů tu člověk najde mnoho, supermarkety jsou tu nejméně čtyři a to ještě nevím o všech. Na každém rohu příjemná hospoda s místním pivem nebo bistro či kebab. U kebabu se zastavím, protože takovou delikatesu jsem nejedl už hodně dlouho. Není moc provozoven, kde by kebab opravdu uměli, Prostějov je ale výjimka.

Problém nastává, když chcete koupit třeba chleba při západu slunce. Jelikož Prostějov je město bez občanů vietnamské národnosti, nenajdete tu žádnou večerku a tak v osm hodin padla, při shánění obchodu jste bez šance. Když jsme u složení obyvatelstva, připadal jsem si tu jako doma, čímž myslím mnoho a mnoho Romů.

Člověk toužící po historii a kultuře se podívá na rodný dům básníka Wolkera, navštíví místní zámek, radnici, muzeum nebo jednu ze tří galerií. Večer je možnost zajít si do kina, kde tedy ceny trochu natahují, ale co si počít. Kino i divadlo je v Prostějově v provozu, pro letní dny pak doporučuji aquapark, který je opravdu skvělý, avšak v létě lehce přeplněný. Kdo by se chtěl smočit v něčem méně komerčním, navštíví krásné letní koupaliště v okrajové části pojmenované Vrahovice.

A výlety? Na kolo naprosto ideální, všude za město vedou asfaltové cyklostezky a můžete vyrazit jak na jednu stranu do rovin, tak na druhou do kopců. Za vidění stojí nedaleký zámek Plumlov či lázně Slatinice. Kdo by toužil po trochu větším městě, dvacet kilometrů daleko nachází se Olomouc. V poslední době se rozmáhá éra „keší“, totiž krabiček, po kterých pátráte se svou GPSkou. Pro tyto lidi bude Prostějov rájem.

Až budete mít dost trmácení se, Prostějov nabízí plno parků i parčíků k odpočinku nebo nově zbudovaný lesopark podél řeky Hloučely. Takže kdo přemýšlí, kam by vyrazil na Moravu, město Prostějov mu je otevřené. A Haná je Haná, stejně tak i bodří Hanáci vám často vykouzlí úsměv na tváři.

Tagy