weby pro nejsevernější čechy

Jak se štola šteluje [DD neboli Drážďany]

Letos po jedenadvacáté přivezou v Drážďanech na Štrýclmárkt obří štolu, kterou později rozdělí mezi návštěvníky Štolové slavnosti.  Letos poprvé jsme měli příležitost být u toho, když se tenhle monumentální kus cukroví skládá na vozík. V Drážďanech je na stočtyřicet pekařů, kteří mají oprávnění mluvit o štole, kterou pečou jako o štole drážďanské a mohou označit svůj výrobek zlatou pečetí kvality.

Asi padesátka z nich se podílela na pečení téhle vánoční óóóbrštoly a asi dvacítka potom na její finalizaci.

K tomu, aby bylo dosaženo (letošních) konečných rozměrů 4,34×1,77×0,74 (metrů) je třeba napéct necelé čtyři stovky plechů suroviny.

Když jsem dorazil na místo, bylo skoro hotovo.

Pekaři měli poradu a štolová dívka se nechávala fotografovat. Štolová dívka ostatně je ozdobou téhle trachtace a sympatické je, že to není jenom tak nějaká obyčejná buchta, ale vždycky učnice oboru, který buchty peče.

 DSC0097

Vtipné je, že zatímco letos probíhá jedenadvacátá štolová slavnost, štolových dívek bylo doposud pouze dvacet a to proto, že první vybraná odmítla nabídku se slovy: já štolu nerada. sorry.

To mi připadá vtipné.

Žena, na kterou se ale s úplnou finalizací čekalo, byla drážďanská starostka Helma Orosz a musím říct, že na mně tahle dáma zapůsobila velice dobře už proto, že se nepřijela jenom vyfotit s pekaři, ale proto, že s nimi nejméně hodinu poměrně tvrdě pracovala.

 DSC0213

 DSC0411

Nevzpomínám si na podobný přístup tady od nás. (Vlastně ano, lipovský starosta to takhle má)).

No. A potom bylo hotovo, štola změřena (viz. výše), přikryta igelitem a odvezena do chladné temné místnosti.

V sobotu 6/12/14 ji můžete ochutnat přímo v Drážďanech za štolový tolar.

Podrobnosti o akci najdete tady ->

PS. Japonský štáb úplně nechápal, co se to tu vlastně děje. Myslím ale, že japonští turisté v Drážďanech budou přibývat)

 DSC0079

a kompletní galerie:

PSS. Šteluje se štola nebo štosuje. Nebo jenom štoluje?

Tagy