weby pro nejsevernější čechy

Stará radnice Ostrov – Olej a krajka

Když už jsem se tu před časem rozepsal o přepočetných Infocentrech v Ostrově, nutno dodat, že s výjimkou toho hlavního v Hornickém domě mají zbylá tři místa podobu „přidružené výroby“ v některém objektu dalšího využití. O návštěvě klášterního areálu jsem už informoval za ty roky několikrát, na nedávno otevřeném zámku mám předběžně domluvenou další návštěvu a aktuálně jsem stihl prohlídku výstavních prostor Staré radnice. Tahle nádherná budova stojí, jak již sám název napovídá, na Starém náměstí ve starém městě (a nedaleko ní je sloup se sochou Panny Marie).

Když vystoupáte po šroubovitě zatočeném schodišti do patra, otevřete dveře nejen do Infocentra, ale taktéž do velmi povedených výstavních prostor. Já měl to štěstí, že jsem se trefil do výstavy sdružení Krušnohorská krajka – k vidění jsou fantazijní obrazy – oleje ostrovského malíře Vítězslava Macháčka, doplněné krajkou.

Na mezipatře má spolek menší výstavu z historie i současnosti, k vidění jsou tu prešpány, paličky, historické stojany, literatura, herdule, výtvory zapůjčené z muzeí i moderní. To hlavní je ale o další schodiště výš – půdní prostor, kamenné zdi, trámoví a celá řada obrazů, doplněná nitěnou parádou. Jak už se mi to poslední dobou stává, čistě náhodou jsem se tu potkal s autorkou výstavy. Tak jsem se dozvěděl, že pan malíř (velmi požehnaného věku) tvoří sobě i jiným pro radost a celá řada místních od něho má mnoho obrazů. A jsou mezi nimi i krajkářky, které jeho malby inspirovaly nejrůznějším způsobem. A tak prý slovo dalo slovo a překvapení k životnímu jubileu bylo na světě. Takže pokud budete mít tímhle směrem cestu, zastavte se. A to i po posledním březnu, prý jsou tady všechny výstavy parádní (což budu prověřovat, když pojedu zase kolem).


Tagy