weby pro nejsevernější čechy

Saskými vinicemi mezi sakurami k čínskému vodnímu paláci

Do Saského Švýcarska se o víkendu cestovalo nejen s Českým Švýcarskem, o.p.s. ale také s rumburskými turisty. Vlakem, autobusem, přívozem a po svých putovala v sobotu 18. dubna 2015 třicítka turistů ze Šluknovska do zámku v Pillnitz.

Výšlap pořádal Klub českých turistů v Rumburku a vedl jej Peter John. Účastníci využili výhod síťové jízdenky Labe – Elbe. Trasa dvanáctikilometrového pochodu vedla vinicemi mezi kvetoucími magnoliemi, japonskými sakurami, třešněmi a zlaticemi.

Do zámku v Pillnitz se dá z Čech připlout po Labi od Děčína, např. s Labskou plavební společností. Účastníci sobotního pochodu zvolili náročnější verzi. Nejprve dojeli Dráhou národního parku do Bad Schandau a poté vlakem do Pirny. Odtud pokračovali autobusem městské hromadné dopravy do obce Grauppa. Od zámečku, na němž v předjaří 1846 Richard Wagner komponoval svou operu Lohengrin, pokračovali po naučné Vinné stezce do zámku v Pillnitz.

Saská vinařská oblast u Labe je jednou ze třinácti v ve Spolkové republice Německo. Rozlohou je nejmenší a nejvýchodněji položenou. Díky více než půl miliardě eur, která sem doputovala v letech 1992 – 2003 z různých fondů a od místních vinařů, se opravila více než kilometr dlouhá ohradní zeď vinic, strážní domky, vinné sklípky a vybudovala naučná stezka. Cesta nabízí výhledy na údolí Labe od Drážďan po Pirnu. O místním víně se dá nejen číst na naučných panelech, ale také ho u vinařů ochutnávat a nakupovat. Za vínem se může z Pilnitz putovat jak ve směru do Oberpoyritz, tak na druhou stranu k Hosterwitz.

V poledne se vinicemi nese zvuk zvonů z drážďanských kostelů a dává tušit, že cíl pochodu, obec Pillniz, je již součástí Drážďan. Vyčleněné dvě hodiny na prohlídky parku u zámku v Pillnitz (vstupné 2 EUR, snížené 1EUR a skupina 1,5 EUR) umožňují jen základní seznámení. K vidění je zdejší proslulá kamélie, jejíž stáří se odhaduje na 230 let. Původně pochází z Japonska, pěstovala se v královské botanické zahradě v Londýně a od roku 1801 v Pillnitz. Kvete od března do dubna ve speciálně postaveném sezónním skleníku. V tu dobu je 9 m vysoká kamélie ve stálém obležení návštěvníků. V rozlehlém parku s několika tematicky pojatými zahradami se vedle anglického a čínského pavilónu nachází např. rekonstruovaný Palmový skleník s rostlinami z Afriky a Austrálie.

Zvláštní pozornost zasluhuje zámecký komplex s Vodním, Horním a Novým palácem. Inspirací původního stavitele Matthäuse Daniela Pöppelmanna byla v 18. století kultivovaná čínská architektura. Původně barokní letohrádek saských kurfiřtů sloužil po několika přestavbách do roku 1918 jako letní rezidence saských Wettinů. V samotném zámku je umístěno muzeum. Přístupné je dvakrát denně v 11.00 a 14.00 h. Po monumentálním schodišti se může sejít přímo k Labi, kde kdysi přistávaly lodě dvořanů připlouvající z Drážďan. Zámek nabízí vedle uměleckohistorických sbírek a komentovaných prohlídek obchody s dárkovým zbožím, keramikou a občerstvením.

Pro prohlídce zámeckých zahrad v Pillnitz dojdou rumburští turisté po pravém břehu Labe k přívozu v Heidenau – Birkwitz, poté k nádraží v Heidenau – jih a odtud vlakem zpět do Rumburku.

Klára Mágrová

mapa_pochodu.jpg

Mapa pochodu Grauppa / Pillnitz / Heidenau (Milan Švanda)

Tagy