weby pro nejsevernější čechy

Úzkokolejka Roland a hororová situace – racci útočí! (den čtvrtý)

Na úterý jsme naplánovali cestu úzkokolejkou a lodí. Oba dva zážitky vynikající, přidanou hotnotou se pak stalo krmení racků, to nás doslova fascinovalo. Dnes jsme to měli i s deštěm, který nás zahnal do jednoho velmi dobrého restauratérského podniku v Binzu.

Asi hodinku po vydatné snídani jsme se vydali na nádraží do Baabe. Konečně se naskytla příležitost využít služby zdejší úzkorozchodné dráhy Rasender Roland. Vlaky jsou tažené parní lokomotivou a staly se zdejší atrakcí. Houkají od brzkého rána do noci a jelikož na mnoha zdejších přejezdech nejsou závory, jezdí Roland pomalu a troubí o sto šest. Pára se valí do všech stran a rázem se z úzkokolejky stává atrakce pro malé i velké.

Ve vlaku je řazeno bistro, Farhradvagon i otevřený vůz bez střechy, což je zvláště v teplých dnech zážitek. Z Baabe jsme se tímto způsobem přesunuli do Binzu. Ze zdejšího nádraží je to na hlavní třídu pěkná procházka, zvolili jsme cestu přímořským parkem, kde můžete třeba koupit vystavenou sochu nebo se podívat na svět přes jehlan plný vody. Hlavní třída je tady plná restaurací, obchůdků a podobných věcí. My jsme poobědvali hamburger v restauraci Fritz a najedli jsme se dosyta.

Po procházce na pláži vedoucí výpravy zakoupil lístky na plavbu lodí, následně jsme se usadili na molo. Po krátkém pohledu na moře nás napadlo zkusit vytáhnout tatranku – co to udělá. Zdejší rackové se slétli tak rychle, že jsme nestačili lámat. Jsou ochočení a tak neskonale drzí, že bez problémů žerou z ruky. Když máte v ruce nějaké jídlo, nalétnou vám nad hlavu a nadávají vám, abyste jim něco dal. Chvílemi jsme měli trochu strach, tady šlo o prsty!

Na chvíli se naše krmení dravé zvěře stalo atrakcí pro turisty, kteří si nás fotili a rychle štrachali v baťozích, jestli pro tyhle opeřence taky něco nemají. To jsme se ale už přesouvali k odjezdovému stanovišti, od kterého odplouvala velká výletní loď. Do Sellinu jsme se tedy dostali po moři za osm eur, zvlášť manévrování tak velké lodi u malého mola bylo dobrodružné.

Odtamtuď jsme se už pěšky doškobrtali domů. A večer opět koupání, dnes ale bylo na pláží celkem dost lidí. Jenže nějakým záhadným způsobem se moře zakalilo, bylo v něm velké množství řas a dalších neřádů. Každopádně nás pohled na teplotní tabuli potěšil, na zdejší poměry příjemné teplíčko – vzduch 16°C, voda 15°C.

https://youtu.be/LZ9om2jAr5A

https://youtu.be/R2Hf4eFEcHk

https://youtu.be/pxRRlQJTEiw