weby pro nejsevernější čechy

Pevnost Königstein: Historický vánoční trh s kejklíři a řemeslníky o všech adventních víkendech 2015

Pevnost Königstein otevírá i letos na každý adventní víkend svůj vánoční trh pod názvem „Königstein – Vánoční pohádka“. Již po dvacáté nadchne svou nezaměnitelnou venkovskou atmosférou na místě položeném 247 metrů nad řekou Labe. V sobotu 28. listopadu ve 12 hodin bude nakrojením obří pevnostní štoly trh slavnostně otevřen.

U příležitosti 20. výročí mohou návštěvníci očekávat saskou vánoční tradici ve velkém: na hradbě směrem k Labi bude zavěšena ochranovská hvězda o průměru 2,5 metru. Je to jedna z největších hvězd, kterou kdy v dílně obce Jednoty bratrské v Herrnhutu, čili česky Ochranově, vytvořili. Na celém světě existuje pouze osm exemplářů. Sedmdesát stánků bude jako kdysi roubených a plátnem potažených. Na cvičišti a v podzemních kasematech se nachází tradiční zboží: keramické a plstěné výrobky, šperky, lucerny, kožešiny, sladkosti a mnoho dalšího. Košíkáři, kováři a malíři předvádí stará řemesla. Kolotoč je poháněn ručně, zvířátka u betléma jsou skutečná. A z kotlů nad otevřeným ohněm se line vůně gulášové polévky a pevnostního punče. Na oknech jedné pevnostní budovy najdeme 122 metrový, a tím i nejdelší, adventní kalendář v Německu. Jeho okénka bude otvírat zdejší Mikuláš, kterému tu německy říkají „Weihnachtsmann“. Pomáhat mu budou komedianti, kejklíři a herečky a herci z berlínského společenstva „Zeter & Mordio“.

V 16 hodin začíná v důstojnickém kasínu (Offizierskasino) hodina stříbrného plátna tzv. „Flimmerstunde“. Promítány tu budou filmy doslova a do písmene vystřižené z papíru, tedy speciální animační technikou, kterou používala kolem roku 1920 průkopnice animovaného filmu Lotte Reiniger. Zábavné to bude především pro děti, které tu poblíž při veselé hudbě najdou i další možnosti kreativního vyžití. Mohou si zkusit opéct na ohni chleba tzv. Knüppelbrot, což je v Německu oblíbená zábava dětí u táborového ohně. Nebo se pustit do výroby dárků či se projet na malé železnici, která se nazývá „trpasličí dráha“ resp. německy „Wichtelbahn“. Nebo se vyhoupnout na hřbet hebkého poníka, poslechnout si pohádkové příběhy či předat Mikuláši svá vánoční přání, a to přímo v jeho pevnostním příbytku. Vousatý Mikuláš každé nedělní odpoledne v 15:30 navštíví vánoční trh s pytlem plným dárků.

V útulných kasematech „Pulverkasematten“ je k vidění film „Hunderttausendsternehotel“ (Stotisícihvězdičkový hotel) s působivými nočními záběry Labských pískovců. A od 12 do 16:15 zní každou celou hodinu patnáctiminutový varhanní koncert ve vánočně vyzdobeném posádkovém kostele Garnisonskirche. Také obří štola, nakrojená při otevření trhu, měřící letos 10,20 metrů, se po plátcích rozprodá návštěvníkům a výtěžek půjde na dobročinné účely. Štola je každý rok o centimetr delší. A chcete-li si pevnostní štolu odnést domů, vězte, že je k dispozici i v menším formátu. Königsteinská štola se peče v peci na dřevo a skladuje v kasematách pevnosti. Recept pochází z dob krále Augusta Silného (1670–1733). Štola je vydatnější, obsahuje více másla a rozinek než štola drážďanská.

„Königstein – Vánoční pohádka“ se koná již od roku 1996 a přitahuje na pevnost Königstein každoročně kolem 40 tisíc návštěvníků.

Foto zde ->

O Königsteinu zde ->

O trzích zde ->

Tagy