weby pro nejsevernější čechy

Kadaňský orloj „Pocta Mikulášovi z Kadaně“ na nábřeží Maxipsa Fíka v Kadani

Jedním z prvních doplňků nábřeží Maxipsa Fíka v Kadani se stala plastika Kadaňský orloj.

Podrobné info:

V pondělí 6. října 2014 byla na nábřeží pod kadaňským hradem odhalena skulptura, kterou její tvůrce, sochař Karel Meloun z Klášterce nad Ohří, nazval „Pocta Mikulášovi z Kadaně“. Jde o dvakrát zvětšenou kopii původního hodinového stroje Pražského roje z roku 1410 a astroláb, který je ve skutečné velikosti jako originál. Celková hmotnost unikátního díla je přes 4 tuny a výška dosahuje téměř 6 metrů.

Mikuláš z Kadaně, který se v roce 1410 výraznou měrou podílel na zdokonalení orloje na radnici Starého Města pražského, je rozhodně jednou z nejvýraznějších osobností Kadaňska. Bohužel se nepodařilo zjistit jeho rodný dům, a proto byla v roce 2010 u příležitosti 600. výročí sestavení pražského orloje umístěna tomuto rodáku pamětní deska na kadaňskou radnici. Jejím autorem byl také Karel Meloun. Tehdy ho tato osobnost tak fascinovala, že se vydal v jejích stopách a díky pomoci orlojníka Petra Skály mohl vyrobit věrnou repliku původního orloje. Po roce a půl vznikl malý a funkční model. Zakázka města na výrobu velkého orloje přišla po zralém uvážení.

Projekt nábřežní promenády zde od začátku počítal s umístěním výtvarného díla. Následně město na dílo udělalo soutěž, ze které vyšel vítězně právě orloj Karla Melouna. „V soutěži jsme hodnotili hlavně spjatost návrhů s historií města, a také jak bude tato budoucí socha v exteriéru pod hradem vypadat. Soutěž vyhrál návrh na orloj Mikuláše z Kadaně. Myslím si, že se dílo povedlo,“ ocenil jeho výslednou podobu starosta města. Výroba velké skulptury trvala zhruba pět měsíců. Polotovary dílů byly vyřezány laserem u firmy F. R. K. a z 90% je Karel Meloun pak ručně překoval. Nejen korzujícím po kadaňském nábřeží se nyní nabízí unikátní panorama s kadaňským hradem. Navíc se jim nabízí i neobvyklý pohled „z druhé strany“, který jim orloj v Praze běžně nabídnout nemůže. Karel Meloun svoji neobvyklou „Poctu Mikuláši z Kadaně“ vytvořil přesně podle původní předlohy z doby kadaňského rodáka. Pražský orloj totiž v současné době pohání už jiný, modernější mechanismus. S trochou nadsázky tedy můžeme říct, že hodinový stroj za astrolábem orloje máme v Kadani vlastně originálnější než je v současné chvíli v Praze.

Series Navigation<< Socha Pierot na parkánu hradeb u Katovy uličky v KadaniSocha Maxipes Fík na nábřeží Maxipsa Fíka v Kadani >>
Tagy