weby pro nejsevernější čechy

Barcelona, listopad 2023, Pavel a Jenda vystavují společně [2]

Nebyl to plán, ale klaplo to hezky. Naplánoval jsem si výlet do Barcelony a chystal se navštívit muzeum Pabla Picassa i výstavní prostory v nadaci Joana Miróa, jenomže v obou těchto institucích probíhá zároveň souborná a společná výstava obou „jejich“ umělců, takže vánoční dárek přišel už začátkem listopadu.

Výstava je tedy jak v muzeu u Picassů ve městě, tak na vršku Montjuic u Miróů a obsahuje sedm kapitol (setkání, Paříž a surrealismus, malování a psaní, válečná léta, malování a keramika, Picassův styl a Miróův jazyk a Miró vzdává poctu Picassovi).

Jestli si někdo myslí, že je možné absolvovat obě části výstavy za jeden den, tak není. A jestli si někdo myslí, že dva dny jsou tak akorát (jako já), tak si dost fandí. Zcela po pravdě prohlašuju, že třetí den jsem si musel dát od veškerého umění pauzu, protože hrozí přesycení, únava a blázinec, a to i v případě, že k těmto umělcům máte pozitivní vztah.

Oba jsou fascinující.

Oba byli velmi, velmi produktivní.

Oba udělali velmi razantní krok z vytyčených cest a vytvořili své světy, které bezesporu změnily vývoj a pohled na malířství a výtvarné umění vůbec.

Zajímavé je, že u Picassa se zásadní proměna odehrála právě v Barceloně (v roce 1917, v tomto roce došlo i k setkání Pabla a Joana), což lze skoro stránku po stránce sledovat v jeho skicácích.

Podobnou proměnou od realismu k abstrakci prošel ovšem i Miró a svým způsobem oba legalizovali minimalismus, což se mi velmi hodí, i když dosáhnout jejich mistrovství už z principu možné není.

Zároveň s touto společnou výstavou obou mistrů zůstávají divákům samozřejmě k dispozici i stálé expozice, takže se jedná o megadávku kumštu, který, ačkoli stále vychází ze stejného kadlubu, se neomrzí a nezevšední, jak by se možná mohlo na první pohled zdát.

To, jak obě instituce pracují s odkazem, který spravují, mě ohromně baví a kupodivu ani nemám pocit, že by se jenom snažily podojit, co jim Picasso a Miró zanechali. Možná je to i tím, že personál v obou zařízeních je korektní a milý, jako ostatně i v každé poslední kafeterii na předměstí.

Marně přemýšlím, který z našich umělců by v téhle konkurenci obstál. A v jednom kuse myslím na Martina Velíška a jeho Ježíška Frantu.

Výstava Picasso/Miró je otevřena do 25. února 2024.

(psáno pro reflex)

Tagy