weby pro nejsevernější čechy

Fly, Butterfly (Motýlí dům Žírovice)

Pokud se řekne Motýlí dům, asi není třeba nic vysvětlovat, k jednomu to máme opravdu co by kamenem dohodil. Ovšem zdalipak máte tušení, že něco podobného, byť v poněkud skromnějším provedení, je bylo k vidění i na naší straně hranice? Pravda, sice to máme k jednomu z vrcholů lázeňského trojúhelníku trochu dál, než tady za kopeček do Jonsdorfu, ale nikdy nevíte, kam vás osud zavane. Na Motýlí dům Žírovice jsem před nějakými lety narazil vlastně náhodou, a letos, když jsem tamtudy drandil znovu, jsem nemohl odolat. Kousek za Františkovými Lázněmi nenápadný domeček u silnice, označený ukazateli a s poměrně velkým parkovištěm (leckdy je ale dost plné).

V přízemí je pokladna, suvenýry a expozice. To důležitější je v patře, kde ve dvou propojených místnostech volně poletují hejna na naše poměry obřích a pestrobarevných motýlů. I když to tak na první pohled nevypadá, těch druhů je tu hodně – nejviditelnější (a nejpočetnější) jsou ale ti kovově modří. Chce to chvíli času, rozkoukat se a objevovat. K nepřehlédnutí jsou noční obři, ve dne zcela nehybní a neteční. Zato snadno přehlédnete kukly (pokud se z nich čistě náhodou některý z motýlů zrovna neklube) a jen výjimečně uvidíte housenky – ty jsou totiž chovateli sbírány a přemisťovány do izolovaného prostoru, kde se do zakuklení krmí a vyhřívají. Zpět do „výběhu“ jsou vraceny až již zmíněné kukly. No a když budete mít štěstí, k obveselení všech si na vás některé z těch létajících monster sedne, abyste se stali vděčným objektem všech přítomných fotografů.

Pohyblivé obrázky jsou k vidění v reportáži Toulavé kamery – a pokud by vám to bylo málo, jestli budete mít cestu do Pardubic, tak tam na zámku, v prostorách Východočeského muzea, je do 13. 10. 2013 výstava Krása motýlích křídel, kde je dočasně také možno vychutnat rej živých motýlů.

Redakční aktualizace – v uplynulých letech proběhlo několikrát uzavření této expozice a několik pokusů ji znovu rozeběhnout. Aktuální info zní, že dům je natrvalo uzavřen (a web nefunguje).

Tagy