weby pro nejsevernější čechy

ZOO Praha

Článek je součástí seriálu ZOO

Kolikrát jsem byl v pražské ZOO, to bych nedokázal spočítat. Už coby dítko snad ještě školou nepovinné, abych to s přibývajícími lety překlopil ve výlety s dětmi vlastními. Tudíž mohu konstatovat, že co se vývoje areálu týče, leccos pamatuji. Třeba doby, kdy na dnešním místě pand červených bývali medvědi… To už je ale opravdu dávná minulost.

Pražská ZOO byla otevřena 28. září 1931 (byť se o ní mluvilo dlouho předtím několikrát) a nyní zabírá necelých 60 hektarů. Není u nás zdaleka největší, ale je bezkonkurenčně nejnavštěvovanější. Přesto, že ji v posledních letech několikrát decimovala velká voda, žene se stále vpřed, v rámci možností se staví moderní pavilony a expozice. Mnoho se napsalo o Indonéské džungli, obdobně je vystavěna Afrika zblízka, expozice lachtanů, Čambal pro gaviály, Papouščí stezka, v roce 2013 byla dokončena výstavba nových pavilonů pro hrochy a slony. Spousta míst je řešena jako průchozí. Velký prostor je věnován kontaktní ZOO. Několikero prodejen suvenýrů i občerstvoven (i když ceny odpovídají turistické atraktivitě). K zajímavostem taky patří lanovka nebo rozhledna.

My máme tu výhodu, že nám stačí nasednout do autobusu, dojet do Holešovic, najít správný autobus a v Tróji jsme za chviličku. Je to možná lepší, než se sem tahat autem – neparkuje se tu zrovna snadno, u hlavního vchodu to nejde skoro vůbec a je třeba volit některý z postranních vchodů. Pokud jsem psal u Drážďanské ZOO, že vstup je relativně drahý (12 €), pak Praha je na naše poměry také dost vysoko, vstupenka pro dospělého už se vyšplhala na dvě kila.

Pokud si myslíte, že na návštěvu stačí jeden den, pak je to možná pravda, sice uvidíte „všechno“, ale nakonec nic pořádně. Když jsem projížděl fotografie od roku 2009, leckterá zvířata jsem vlastně za ty roky viděl jen jedenkrát. Opakovanou návštěvu tudíž lze jen a jen doporučit (mě se třeba díky tomu povedlo nasbírat už 4 varianty zdejší turistické známky).

Nafotit reprezentativní vzorek ze 4 158 jedinců zde chovaných 645 druhů zvířat je nadlidský úkol, takže „malá“ ochutnávka dokumentace za několik let (ode mne a od dcery z doby, kdy ji ještě bavilo fotit). Pokusil jsem se trefit v popiscích, ale občas je to bez záruky, ony v tuhle chvíli ani webovky ZOO neevidují všechna zvířata, natož s fotkou.

A alespoň jedno kratičké video pro zábavu:

Series Navigation<< ZOO HlubokáZOO Děčín >>
Tagy