weby pro nejsevernější čechy

Rekreační středisko Dřevona (Hrabětice) – miniZOO

Článek je součástí seriálu ZOO

V podhůří Jizerských hor v obci Hrabětice stojí rodinný areál Dřevona. Sportovně rekreační místo (kurty, bazén, různá hřiště, sauna), penzion, jízdárna, půjčovna kočárů i saní. Ani jedno z toho posoudit nemohu, protože mě sem přivedlo něco zcela jiného. Tím pro mne důležitým byla místní mini ZOO, kde se mezi vystavovanými zvířaty objevuje puma. Nejsem neomylný, ale mám pocit, že v žádné ze zatím viděných zoologických zahrad jsem na tuto severoamerickou šelmu nenarazil. Pan majitel, na kterého jsem v areálu narazil při péči o zvířata, mne ale informoval, že mezi lidmi je jich poměrně hodně – jde prý o zvíře krotké, snadno ochočitelné a neznačkující. A navíc velmi, velmi pohledné.

Od samotného areálu neočekávejte nic velkého – jde spíš jen o malý a milý doplněk ke zdejší nabídce. Když jsou děcka utahaná z lyžování v okolí, když je nanicovaté počasí, když zrovna není co dělat – dá se zaskočit sem a podívat se na zvířátka. „Sortiment“ je vybírán tak, aby šlo o nenáročný chov, zvířata samostatná a nevyžadující příliš velkou péči, navíc tak trochu samozásobitelsky – dosluhující vepři se stanou zčásti krmivem, zčásti prodejním artiklem k obstarání prostředků na nákup nových mláďat.

Ne vždy se ale všechno povede a ne všichni prodejci jsou spolehliví, takže majitel přišel už o tři klokany (takže zástupce Austrálie tu momentálně neuvidíte). Skotský náhorní skot, zmíněná puma jménem César, velbloud, něco ptactva, vesnický dvoreček zastupují kozy, ovce, králíci, prasata, slepice, kachny, husy. A pak ve stájích koně nejrůznějších plemen – od fríského po teplokrevníky, v tom se zas tolik nevyznám, ale děcek pohybujících se kolem těchto krásných čtvernožců tu bylo až až.

Komu se chce, tak ten si tu může domluvit třeba i jízdu na velbloudovi nebo focení s pumou – já se přiznám, že tolik odvahy jsem zase neměl. Mě za tu padesátku stačilo koukat a fotit. Pokud sem někdy vyrazíte na lyžovačku nebo na výlet, stavte se – nejspíš tu majitele taky potkáte, abyste se případně mohli zeptat na cokoli, co vás bude zajímat (já už třeba vím, že César konzumuje tak 2 až 3 kila masa denně).

Některá zvířata jsem měl na první pohled tak trochu problém identifikovat:

A ještě fotoprohlídka celého areálu:

 

 

Series Navigation<< ZOO Drážďany / DresdenZOO Hluboká >>
Tagy