weby pro nejsevernější čechy

Karel IV. zamýšlel strávit důchod v Lužických horách. A nebyl to špatný nápad!

Nejednoho dnešního pražského důchodce napadne strávit sklonek života v klidu zdejších hor a lesů. Stejný záměr měl i Karel IV. Na stáří si připravil svůj královský výminek na hradě v Oybinu, který je vzdálený od Varnsdorfu pouhých dvacet minut jízdy autem. Dostat se k tomuto místu můžete ale i vláčkem a to za velmi příjemnou cenu. S jízdenkou Libnet+ se za 320 Kč pro 2-5 cestujících přiblížíte přímo pod zříceninu hradu, navíc se v rámci této jízdenky svezete z Žitavy do Oybinu historickou parní mašinkou. Vzít si s sebou můžete i kolo nebo psa a to za příplatek 90 Kč.

Zřícenina hradu se nachází na stolové hoře 514 metrů nad mořem nad městem Kurort Oybin (Lázně Ojvín nebo také Ostrov). Pokud se vyšplháte strmou cestou do útrob někdejšího hradu, okamžitě pochopíte, proč se jedná o „ostrov“. Pozůstatky hradu a skalní masiv vyčnívají nad okolní lesy přesně jako ostrov nad vodní hladinu. V tom samém okamžiku si uvědomíte, proč je Oybin klimatickými lázněmi. Čistý vzduch, okolní zeleň, stabilní teplota a vyšší vlhkost vzduchu jsou devizami, kvůli kterým mnoho nejen německých lázeňských hostů zavítá do této lokality.

První zmínky o hradu pocházejí ze 13. století. Po rozličných změnách vlastníků hradu nakonec připadl roku 1346 do rukou císaře Karla IV. i s celým Žitavskem. Říká se, že nový majitel si zde připravoval sídlo, kde chtěl strávit podzim svého života. Hrad přestavěl tak, aby odpovídal jeho vkusu. Existovalo zde opevnění, hrad, obytná věž, úřední dům, nově zde vznikl císařský palác, klášter a klášterní kostel, jehož stavbu prý dokončil samotný Petr Parléř. Zvláštností této stavby je, že jedna strana chrámu je vytesána přímo do skály, což způsobuje dodnes jedinečnou akustiku uvnitř budovy. Ze stejného důvodu jsou okna umístěna výše než na protější stěně. Součástí kostela byla i svatováclavská kaple podobná té na Karlštejně. (Z celé té krásy se do dnešních dnů dochovaly alespoň některé obvodové zdi.) Otec vlasti propůjčil klášter svým oblíbeným celestýnům a chrám (nápadně podobný chrámu Sv. Víta) přijel vysvětit pražský arcibiskup Jan z Jenštejna.

Postupem času hrad chátral. Roku 1577 byl zapálen bleskem, nikdo se neodhodlal jít hasit, neboť sklepení bylo plné střelného prachu. Hrad hořel několik týdnů. Roku 1681 byla dokonána zkáza, utrhla se skála, která s sebou vzala hradní věž, nádvoří i několik domů pod hradem. Znovuobjeven byl hrad až v období romantismu. O historický skvost vzbudili zájem svými díly malíři Carl Gustav Carus a Caspar David Friedrich. Díky nim se stala zřícenina oblíbenou turistickou atrakcí, kterou je ostatně dodnes.

Za povšimnutí stojí i hřbitov, který je umístěný za císařským palácem. Prý se jedná o jeden z pěti hřbitovů v Evropě, které jsou situovány nahoře na skále. Každý Oybíňan tedy jednou bude mít nebe velmi blízko svého odpočinku.

Z Oybinu pak můžete parním vláčkem zajet i na konec druhé větve žitavské úzkokolejky – do Jonsdorfu. Milovníkům historické techniky doporučujeme naplánovat návštěvu na první víkend v srpnu (5. – 7. 8. 2014), kdy se koná Historik mobil. Stařičká auta, traktory a stabilní motory budou vystaveny přímo na loučce před nádražím v Jonsdorfu. Součástí akce je i závod do vrchu. Ve stejnou dobu je veřejnosti otevřeno i depo úzkokolejky u hlavního nádraží v Žitavě. Koho nelákají veteráni ani technika, může navštívit v Jonsdorfu Motýlí dům nebo Kindertobeland. No, a kdybyste měli sen mít svatbu přímo ve voze taženém parní mašinou, i toto přání jsou vám schopni na žitavské úzkokolejce vyplnit. Vlak jen při samotném obřadu musí stát, to nařizuje německý zákon :-)

A tady ještě několik užitečných odkazů:

http://www.burgundkloster-oybin.com/

http://www.zvon.de/cz/

http://www.jonsdorf.de/content/index.php?menuid=72

http://www.schmetterlingshaus.info/cs

Tagy