weby pro nejsevernější čechy

Hamr skrývá hned několik klenotů, vydejte se k ledové jeskyni u Naděje

Ledová jeskyně, jejíž výzdoba neroztaje ani v parném létě, se nachází vysoko na severním svahu Suchého vrchu, asi kilometr od Hamru nedaleko přehrady Naděje. Je to poměrně zajímavá pseudokrasová puklinová jeskyně, která byla v roce 1966 vyhlášena chráněnou přírodní památkou.

Vnitřní prostor jeskyně tvoří asi 30 metrů dlouhá a 2 až 4 metry široká svislá puklina. Necirkuluje v ní vzduch. Jediný otvor se nachází pouze v její horní části a v zimě vniká dovnitř těžší chladný vzduch, který ji vyplňuje po celý rok a udržuje v ní celoročně stálou teplotu blízkou bodu mrazu. Jeskyně leží nedaleko přehrady Naděje, která se nachází v hlubokém zalesněném údolí horního toku Hamerského potoka (dříve též Lužné), pod severními svahy Suchého vrchu u Mařenic.

Jeskyně byla pro místní obyvatele dlouhá léta zdrojem ledu. Turistům se otevřela v 19. století, ve stejnou dobu jako úzká stezka. Prvotní vstup do jeskyně byl po otesaném kmeni, jenž byl nahrazen žebříkem. Jeskyni si mohli zájemci prohlédnout s průvodcem. Od roku 1988 je na jeskyni mříž.

„Jeskynní krasové útvary vyžadují odpovědné chování návštěvníků. Bohužel, ti začali jeskyni ničit, proto je dlouhodobě nepřístupná,“vysvětlila Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Významným místem je jeskyně pro některé druhy netopýrů. Zájemci se s jejich populací mohou seznámit každé září, kdy se u jeskyně koná Evropská noc s netopýry. K Naději a jeskyni vede červená turistická značka z Horní Světlé. Cyklisté a běžkaři mohou využít cyklostezky z Krompachu, Kytlice nebo Luže.

 

 

Tagy