weby pro nejsevernější čechy

Kaple svaté Anny v Naději

Na jižním okraji osady Naděje stojí bývalá kaple svaté Anny.

Stavebně objekt svůj původ nezapře, byť aktuálně poněkud nezvykle slouží jako rekreační chalupa.

Web o Lužických horách o kapli uvádí:

Na jižním okraji osady stojí bývalá kaple sv. Anny, postavená v letech 1822-1823. V roce 1868 byla renovována a vybavena novým oltářem s pozdně barokním sousoším sv. Anny Samotřetí a roku 1923 byla na její zdi umístěna pamětní deska se jmény padlých v 1. světové válce. Po 2. světové válce nevyužitá kaple zchátrala a před zánikem ji zachránil jeden z chalupářů, který si ji upravil k rekreaci.

O kapli se lze dočíst i na wiki:

Kaple svaté Anny Samotřetí je barokní kaple v osadě Naděje, místní části města Cvikova v okrese Česká Lípa. Postavena byla v roce 1821. Z hlediska duchovní správy spadala do farnosti Cvikov v českolipském vikariátu litoměřické diecéze. V roce 1868 byla opravena a byl do ní instalován nový oltář. V roce 1921 byl do její zvoničky dán vysvěcený zvon a o dva roky později zde byla instalována deska se jmény padlých v první světové válce. Po roce 1990 přešla do soukromého vlastnictví a byla upravena pro rekreaci.

Mezi zdroji uvádí wiki Zpravodaj města Cvikova z května 2007, ve kterém vyšel tento text:

Series Navigation<< Kaple na Předních Folgách poblíž domu čp. 90 ve VšemilechKostel Povýšení svatého Kříže v Údlicích >>
Tagy