weby pro nejsevernější čechy

Drážďany demonstrují. Pegida, antipegida … kdo se v tom má vyznat ..

Šestnáct set policistů z celého Německa, pětadvacet tisíc demonstrantů s Pegidou, sedum a půl tisíce proti Pegidě. Čísla, která můžete brát s rezervou, ale takhle to počítají kolegové v německém tisku. Zcela jistě byli na místě dva reportéři výběžku .eu, v pondělí 12/1/2015. Později jsme vytvořili skupinku s reportérkou MladéFrontyDnes a kolegyní Susane, která působí ve spřáteleném webu drážďany.info.

Už cestou na seřadiště jsme potakli českého zástupce, který přijel projevit Pegidě sympatie; potkal jsem ho ještě jednou, v noci těsně před odjezdem. Byl celý umluvený, dával mnoho rozhovorů. Ptal jsem se, proč se nešel, když už přijel až z Prahy, podívat na demonstraci, která po té ‚pegiďácké‘ následovala. Řekl, že je to tam nebezpečné.

Ale zpátky na začátek. Opravdu se na místě sešlo velké množství lidí a opravdu si netroufnu odhadnout jejich počet. Opravdu se nechovali nijak agresivně, ale na druhou stranu nechtěli nikomu dát rozhovor. Byli jsme v samém centru, tam, kde se rozdávaly pásky na ruku pořadatelům a byla tam celá řada, zejména německých, kolegů, ale ani oni se odpovědí na své otázky nedočkali.

 DSC0268

Tuhle strategii ostatně uplatňují i mluvčí Pegidy. Doneslo se nám, že dali rozhovor CNN…ale, zatím jsem ho neviděl.

Médium, které si Pegida oblíbila, je Russia Toady.

Než se demonstranti vydali na pochod, nebo tedy — jejich slovy — na procházku, vyslechli jsme dva projevy, které byly zvláštní v tom, že vlastně nic neřekly.

Politici dělají svou práci mizerně, bylo by dobré mít přímé volby a referenda na všechno …

Pár vtipů na sobotní shromáždění na Neumarktu.

 DSC0390

A potom ta procházka, během které mi vrtá hlavou, jak dlouho mohou mluvčí Pegidy vydržet s takhle jalovými řečmi. Aby udrželi své sympatizanty, budou muset zformulovat program nebo alespoň požadavky. Sejít se a demonstrovat sílu je asi opojné, ale jak dlouho to může vydržet?

Průvodu se kousek před známou PragerStrasse postavila do cesty skupinka radikálních anarchistů, policie zbystřila, ale konflikt se nekonal. Čelo průvodu Pegidy se jim v pohodě vyhnulo, ulice v Drážďanech jsou opravdu široké.

 DSC0459

Mezitím se na PostPlatzu chystale další demonstrace. Zatímco na té první se chvíli mluvilo, na té druhé se jenom tančilo a zpívalo.

 DSC0546

 DSC0554

(Zatímco v průvodu Pegidy byly zastoupeny všechny generace — i když, podle mého spíš 40plus — na prostranství před divadlem byli hlavně mladí.)

I ti prošli městem, ale nikoli hrozivě. Radostně. S dechovkou v čele průvodu.

 DSC0540

Je to zvláštní, když se v jednom městě v jeden večer uskuteční dvě demonstrace, které za svůj cíl prohlásí mírumilovnost a snášenlivost. Nicht war?

PS. Pegida ohlásila na včerejšek v Německu více demonstrací, jediná, která stojí za zmínku se opět konala v Drážďanech. V jiných místech byla Pegida jasně převálcována aktivitami, které se staví jasně proti ní.

Stejně jako kolegové kreslíři. A já jsem s nima)

pigida

PIGida..

fotogalerie od Jakuba Trmala:

Tagy