weby pro nejsevernější čechy

33 místností, 500 exponátů, 800 let historie. Nová stálá expozice na Königsteinu

O tom, že na Königsteinu otevřou novou stálou expozici historie místa, jsme informovali už touto poměrně rozsáhlou tiskovou zprávou. Nyní, několik hodin před jejím oficiálním otevřením, jsme měli možnost si výstavu prohédnout a nejde jinak, než ji doporučit.

Na místě se tedy ještě pilně pracuje, ale předpokládám, že až zítra (1. května 2015) bude ředitelka hradu dr. Angelika Taube stříhat pásku, bude všechno fungovat. Němci už jsou takoví.

Jestli lze nějak pojmenovat první dojem z výstavy, napadají člověka slova jako: čistota, přehled, rozumně využitý prostor.

Počet exponátů třeba nijak neohromí, na druhou stranu ale skvěle ilustruje jednotlivá historická období, zdůrazňuje detail, který v sobě nějak obsahuje celek.

Stejný dojem má návštěvník i z popisků (trojjazyčných: kromě němčiny ještě angličtina a čeština). Jsou totiž maximálním způsobem stručné.

Pro toho, kdo touží po podrobnějších informacích, jsou k dispozici interaktivní elektronické obrazovky, případně audioguid opět i v češtině a považte: připravena je i dětská verze.

Abyste si udělali přesnější představu, tady je hromádka fotek.

A na příště si připravíme rozhovor s paní ředitelkou. Třeba se dozvíme, proč to v Sasku jde a u nás to pořád nějak drhne.

Aktualní ceny, otvírací doba, další výstavy etc…tady->

Tagy