weby pro nejsevernější čechy

Měsíčním fialám už rupe v poupatech

Já vím, já vím, správně se těm rostlinkám říká měsíčnice vytrvalá a určitě je to i latinsky ošetřeno, ale to je teď trochu jedno. Protože teď přichází jejich nejhezčí čas.

Samotná měsíčnice vypadá tak trochu marně. Listy to má jak nějaký plevel, na půl dětské dlaně, a to kvítí na vršku? V louce by se ztratilo. Jenomže když se jich sejde pořádná kopice na jednom místě, ó to je jiná. To se to tam celé obarví do běla, rozvoní se to pěkně, až to lidi tak nějak zpomalí, a ti se kochají, dokonce i děcka kolikrát přestanou ječet.

A teď právě přichází ten čas, kdy jedno údolí u Křížového Buku rozkvete jako jeden muž, tedy vlastně jako jedna kytka, a celé to pěkné divadlo se odehraje. Netrvá to moc dlouho, a tak se to dá lehce propásnout, ale mám pro vás dobrou zprávu. Ještě to nezačalo! Byl jsem se tam dnes podívat a zatím rozkvetlo jen pár prvních nedočkavek. Nenechte se zmást těmi fotkami tady. Ty jsou totiž skoro přesně rok staré a ukazují, jak to tam vypadá v plném květu.

Tak se tam nechte letos zlákat na malou procházku. Cesta je tam jako mlat, pořád po rovině a necelé dva kilásky od silnice pohodlně projedou i kočárky a tak. Co taky pořád doma, ne?

Tagy