weby pro nejsevernější čechy

Pernštejnská rezidence

Letos (2022) na konci září byla na pardubickém zámku otevřena expozice Pernštejnská rezidence — nejstarší renesance v Čechách, která, přesně tak, jak se píše v tiskové zprávě, oživí strhujícím a neotřelým způsobem příběh pardubického šlechtického sídla.

Expozice je rozčleněna do pěti kapitol a po jejich absolvování budete mít nejenom představu o tom jak, kde a proč  zasáhli do vývoje nejenom na Pardubicku Pernštejnové, ale zjistíte, že jste prošmejdili skoro celý zámek.

I když se to nezdá, byly Pardubice v první polovině 16. století významným a ekonomickým centrem, odkud Perštejnové ovlivňovali domácí i evropské dějiny ovlivňovali, ačkoli třeba na modelu Pardubic, který v jedné fázi prohlídky uvidíte jako model, který vtipně, přehledně a edukativně pomocí vidomapingu v pár minutách představí až legračně malé městečko, kde se museli všichni znát a jeden druhému viděl do talíře.
Ale pojďme na začátek trasy, do gotického sálu hned za hlavní bránou. Tady je velmi působivá historická mapa, na které si můžeme udělat celkem dobrou představu o tom kam všude zasahoval vliv Perštejnů, které si ostatně můžeme prohlédnout i na velkoplošných nástěnných malbách. Skleněné stély, které posloužily ke zvýraznění jednotlivých panství jsou velice, velice impresivní (a mimoděk návštěvníkům připomenou, že na pardubickém zámku najdete také skvělou výstavu současného českého skla).


Když mluvíme o Pernštejnech, výborným nápadem bylo vytvořit novou galerii jejich portrétu, kterou si vzal na starost Petr Nikl. Výtvarníky a nejen je jistě zaujme koncept, který porušil běžnou a nejen středověkou zvyklost, že portréty jsou malovány na výšku; tady jsou všechny portréty vyvedeny na šířku s použitím indiferentního pozadí. Většinou se jedná o přemalované portréty, které jsou dochované, u čtyřech podobizen se však jedná o autorskou licenci.

(Při zářijové prohlídce jsme z autora mámil informaci, kdo byl pro jednotlivé domalované Perštejny modelem, usmíval se sice a říkal, že takoví existují, ale kdo to byl jsem se nedozvěděl.)

(Malba Viléma se dočkala i animace ve které návštěvníkům sděluje jak to všechno bylo, ale ta na mě působila tak strašidelně, že jsem musel expozici opustit.))

 

Poslední zastávkou na trase je zážitková zbrojnice. Vtipné je, že u zbrojnice jako jediné víme přesně, co obsahovala, protože když na Prnštejny přišla bída, museli zbrojnici rozprodali a účty i dnes mluví jasnou řečí.

Tvůrci nové Pernštejnské trasy se rozhodli exponáty ve zbrojnici vyrobit jako kopie, takže jsou pro návštěvníky k dispozici k úplnému ošahání, potěžkání a vyzkoušení.

Pardubický zámek si můžete prohlédnout i na jejich web, kde se dozvíte i to, co se tam děje právě teď.)