weby pro nejsevernější čechy

S.K.L.E.M. na pardubickém zámku

Už před dvěma lety, v létě roku 2020, otevřelo Východočeské muzeum v Pardubicích na pardubickém zámku, konkrétně ve zrekonstruovaných komnatách jižního křídla, stálou výstavní expozici S.K.L.E.M.

Jedná se o výjimečnou sbírku zejména moderního skla českých výtvarníků. Mluví se dokonce o tom že právě tahle sbírka je v Čechách nejreprezantnější a nejkrásnější a mnoho odborníků tenhle primát potvrzuje, zejména mluvíme-li o skle vytvořeném v několika posledních dekádách.

Sklo zámku a zámek sklu vyloženě sluší, řešení instalace je vzdušné a přehledné, při tom však stále reprezentativní a, ano, napíšu to, dech beroucí.

Tím, kdo tuto sbírku založil a vytvářel byl kurátor Ivo Křen, který se postaral i o scénář expozice, sám se však bohužel jejího otevření nedožil.

Architektka sbírky Regina Loukotová říká: Chtěli jsme vytvořit dojem, že procházíze sklem, poznáváte jej až do hloubky, sklo vás obklopí, pohltí, až mu propadnete. Procházíte osobitým skleněným světem s prosvětlenou odlehčenou až křehkou atmosférou.

A přesně tak to je.
A navíc za každého počasí, v každé denní i roční době trochu jinak.

Svět Krásy, Lehkosti, Elegance, Magie. Zkráceně S.K.L.E.M.

Tagy