weby pro nejsevernější čechy

Činoherácký baťůžek — obce ústecka

V sobotu 21. května 2016 jsme pod vedením děčínského archiváře Petra Karlíčka a památkáře Mgr. Jana Leibla a za hojné účasti příznivců ústeckého Činoherního Studia absolvovali další z řady tradičních „Činoheráckých batůžků“, které jsou pořádány prakticky každý měsíc s výjimkou léta.

Tento měsíc se organizátor rozhodl, jak už název napovídá, navštívit lokalitu okolo zapomenutých a pro většinu přespolního obyvatelstva alespoň dosud neatraktivních obcí na sever od Ústí. Nápad vzešel z pořadatelovy úvahy o tom, že tyto vísky cíleně prakticky nikdo nenavštěvuje. Přitom jsou to lokality zajímavé, příjemné a leckdy i historicky velmi hodnotné. Jednoduše – je tady toho hodně k vidění.
Na rozdíl od většiny Batůžků byl začátek dnešního dobrodružného pochodu naplánován až na brzké odpoledne. Většina z nás se sešla krátce po poledni na autobusové zastávce Divadlo v centru Ústí nad Labem. Další z nás se připojili po cestě a na výstupní zastávce v Malém Chvojně. Tam jsme dosáhli kompletního počtu členů výpravy. První zastávka byla už v Malém Chvojně u značně zašlé budovy bývalé továrny na hliníkové nádobí (po válce přestěhované do Telnice, kde funguje dodnes), odkud jsme pokračovali východním směrem po žluté značce, až do Čermné. Zde jsme si po výkladu u památného stromu prohlédli hřbitov a kostel, pod nímž se nachází nádherný kamenný most. Kromě výše uvedeného jsme dále obhlédli několik božích muk a menších sakrálních památek. K nemalé radosti všech zúčastněných jsme pak také zastavili v místní hospodě U Kaštanu. Chválíme příjemnou obsluhu!
Po této zastávce jsme si prohlédli boží muka a další památky podobného typu. Většina z nich je docela schovaných a jejich umístění znají pouze domácí obyvatelé a mnohdy ani oni ne. S místními jsme během cesty také několikrát hovořili – většinou byli překvapeni tou spoustou lidí, která se vrhá na drobné sakrální památky. Z Čermné jsme pokračovali po silnici do Libouchce.


Zde jsme prošli prakticky celou obec, jež je stále plná drobných (i když někde velmi poničených) sakrálních památek. U budovy bývalé spořitelny jsme navíc odhalili „dočasný“ pomník otce německé tělovýchovy Jahna. Originál stál na tom samém místě do konce čtyřicátých let 20. století. Větší zastávku jsme pak ještě udělali u místního kostela, kde jsme očistili skoro zapomenutý a značně zarostlý hrob slavného místního faráře a vlastivědce Franze Fockeho. Ten má mimo jiné na svědomí první významější historická díla týkající se Děčínska.
Batůžek jako obvykle skončil v místním hostinci, odkud jsme se brzy odebrali na autobus do Děčína a následně vlak do Ústí.
Tímto také zveme na další historicko – dobrodružnou výpravu, která se uskuteční v sobotu 18. června 2016. Její náplní bude historická solná stezka ze Saska do Čech. Pro bližší informace o Batůžcích či dalších akcích „činoheráku“ sledujte webové stránky a profily na sociálních sítích Činoherního Studia v Ústí nad Labem.

Více fotek naleznete přímo na stránce události na fb.

A příště se třeba přidáte.
Budeme se těšit! :-)