weby pro nejsevernější čechy

Saským Švýcarskem nahoru dolů

Slovo má někdy větší moc, než by se zdálo. Nedávno šla řeč o tom, jak je to v pískovcích krásné, jak málo známe území sousedního národního parku Saské Švýcarsko, že je škoda, že o.p.s. České Švýcarsko už nemá projekty na exkurze a že by s tím možná chtělo něco dělat. Jiří Rak se zamyslel a prohlásil: „Mám čas 5. června 2016, představu bych měl. Ale vyberu si ty, co to dají…“

V nedělní ráno se nás u Buschmühle v údolí Křinice (částečně uzavřeném po přívalových deštích) nakonec sešlo 13 statečných. Různorodá skupina, především členové Destinačního fondu. A hned na úvod nutno říct, že celou trasu absolvovalo nakonec jen 6 vytrvalců, a z toho jediná žena (Míšo, smekám klobouk).

Kdo Jiřího zná, má hrubou představu, jak takový výšlap může vypadat. Nahoru na vyhlídku, dolů, nahoru na vyhlídku, dolů. Úzké pěšinky, mnohdy po neznačených stezkách, občas po čtyřech, schůdky, žebříky, prolákliny a strmé výstupy. Ale všechno to stojí za to, když nakonec stojíte na sluncem zalitém pískovcovém masivu a rozhlížíte se do široširé krajiny. Přesné názvy a popis trasy po mně nechtěje, všechno je to nějaký -stein, a tentokrát mi telefon fungoval celou dobu, takže záznam trasy a statistiky jsou v připojené galerii.

Großer Lorenzstein, skalní hrad Winterstein (ano, tam jsme už jednou byli, ale sem by se dalo jít tisíckrát), skalní převis Marienhöhle, vyhlídky na Medvědích stěnách (Bärfangturm, Bärfangwarte), skalní brána Malý Kuhstall, vyhlídka Goldsteinaussicht a stezka Goldsteig (prý něco jako Gabrielina stezka, ovšem v reálu spíš stezka pro kamzíky)… Právě na té nás čekalo asi největší dnešní překvapení, v místních převysových jeskyních (např. Richtergrotte) po týdenních deštích ze skal tekly malé vodopády, jichž mužská část zbytku výpravy využila k osvěžující koupeli. A pak už „jen“ sestup údolím Großer Zschand do vytouženého Zeughausu, kde jsme si stihli naporoučet 7 minut před ukončením příjmu objednávek. Odpočati a občerstveni se vracíme k autům a někteří hned začali o tom, kdy a kam to bude příště… Inu, snad se dočkáme.

V textu zmiňované vodopády:

Záznam trasy přenesený do map a pár statistik vytažených z telefonu:

 

 

Tagy