weby pro nejsevernější čechy

Cestou neznačenou až na čáru

Na rozdíl od většiny mých cest do přírody, které si většinou plánuji sám, nechal jsem se tentokrát vyvést přátelskými děčínskými domorodci do jejich revíru. A protože to jsou lidé místaznalí, mohli jsme putovat po cestách bez barevných značení, kde vládnou spíš lesníci a houbaři než turisté s batůžky. A i když je můj život s Děčínem propletený velmi valně, dostal jsem se do míst, kam moje noha ještě nevkročila.

Nechali jsme se z centra Děčína vyvézt autobusem až na okraj civilizace, do části zvané Maxičky, a pak už to bylo jen na našich nohách a orientaci průvodců. Před námi se rozprostíral les až k hranicím s Německem, ale o to nám tentokrát nešlo. Šlo o to najít vyhlídky na kaňon Labe, které jsou z tohoto břehu řeky přece jen neobvyklejší, než ty turisticky „provařenější“ na hřenské straně řeky.

Putovali jsme širokými cestami a jen letmé pohledy do lesa dávaly jasně najevo, že tady je houbařský ráj. Ale pro tentokrát jsme se té vášně zřekli. Příjemná a jen trochu zvlněná trasa pěkně ubíhala a světlo mezi stromy dávalo tušit, že se blížíme k okraji kaňonu Labe. Pak se najednou stromy rozestoupí, vy vkročíte na skalní ostroh a jen vydechnete. Můžete být místní, můžete znát celou druhou stranu a stejně vás to dostane. Jelikož se řeka tady stáčí, tak jak se stáčí, takhle dlouhý pohled kaňonem se vám z druhé strany nenaskytne. To místo není bezejmenné, říká se mu Labská vyhlídka a ten název zcela přesně vystihuje, co to místo nabízí. Je to dohledatelné i na mapách, které vám prozradí, že taková místa jsou tu ještě dvě.

Když jsme si užili té přírodní estetiky, začali jsme pomalu klesat do poslední české vísky na téhle straně Labe – do Dolního Žlebu. Zpočátku je to cesta jako každá jiná, ale s blížící se řekou nabírá pořádný sešup, a jelikož předkové našich vyhnaných předchůdců ji vydláždili velkými pískovcovými kameny, které čas pěkně vyhladil, je to při místní neustálé vlhkosti poněkud kamzičí úkol. Ale k řece a poslednímu přívozu a také železniční zastávce jsme sestoupili beze ztrát.

Do Děčína to jede každé dvě hodiny, a tak zbylo ještě dost času na přídavek. Stezkou, opět téměř neznačenou, se tu po necelých dvou kilometrech dostanete až na samou hranici s Německem. Tu tvoří malý Klopotský potok, který slušným vodopádem padá do krásné staré umělé nádrže pod skalami, která sloužila jako zásobárna vody pro nedaleký mlýn. Ten už stál na druhém břehu, tedy v Německu. Takže tu stojíte na úplném konci naší země, mezi řekou a potokem. Je fajn, že ho můžeme klidně přeskakovat tam a zase zpátky.