weby pro nejsevernější čechy

Do podzemí i v roce 2013 (Podzemní továrna Rabštejn-Janská)

Jsou místa, kam se dá klidně a bez problému vracet vícekrát – takže i když už jsem jednou na prohlídce podzemní továrny Rabštejn-Janská byl, s radostí jsem využil nové nabídky o.p.s. České Švýcarsko a připojil se opět k prohlídce s názvem Co skrývá podzemí Českého Švýcarska? Oproti minulému výletu tentokrát organizovaly výpravu „jiné dveře“, doprava na místo byla vlastní a zájemci se sešli v jiném složení než obvykle (i když známých tváří bylo víc než dost). A hlavně bylo tentokrát mnohem víc času.

Expozice, umístěná v „menších“ prostorách dílen, se zas tolik nezměnila, minule uváděné informace tedy zůstávají v platnosti. Ovšem po její prohlídce si nenechám ujít výšlap do další části, do bývalých továrních prostor. Komplikace nastanou v okamžiku, kdy se nepovede otevřít používaný vchod, protože nějaký nenechavec zničil (už poněkolikáté) zámek. Naštěstí(?) další ze vchodů, patřící již do správy Města Česká Kamenice, je naopak otevřen až příliš dokonale (zámek uražený a vrata dokořán), takže se dovnitř přece jen podíváme.

A mě nezbývá než opakovat už minule zveřejněnou výzvu – pokud to jen trochu půjde, vypravte se sem taky, nebudete litovat.

Tagy