weby pro nejsevernější čechy

Tvrz Býšov

Je spousta objektů a památek, které jsou co by kamenem dohodil od různých významných a známých míst, ale žijí v jejich stínu, zcela stranou zájmu. K takovým bych zařadil i tvrz Býšov, nacházející se na cestě z Hluboké nad Vltavou do Týna nad Vltavou kousek od JE Temelín. Dnes tu už nic nepřipomíná dávný význam místa. Odbočku do prázdných polí je snadné přehlédnout. Pokud si nehlídáte značení, standardní hnědý ukazatel k památce lehce minete, protože „tam“ prostě není nic vidět. Ze vsi, přiléhající k tvrzi, nezbylo vůbec nic. Takže nějakou chvíli drandíte prázdnem mezi poli a najednou se asfalt rozšiřuje, po pravé straně jsou vytvořena parkovací místa a před sebou máte areál jak na dlani.

Tvrz, doložená už roku 1395, patří k nejlépe dochovaným drobným šlechtickým stavbám a je chráněna jako kulturní památka České republiky. Díky „modernímu“ zemědělskému využívání v nedávných dějinách nedošlo k přestavbám ani k devastaci, takže areál se dochoval takřka v původní podobě. Dvoupatrová kamenná obytná věž má 20 metrů výšky, čtvercový půdorys o hraně 10,5 metru a zdivo je silné kolem 1 metru. Původní vchod byl zřejmě v patře a na věži jsou jasně patrné zbytky, svědčící o jejím obklopení pavlačemi a schodištěm. K věži přiléhá hospodářská budova, celý areál pak tvoří několik dalších budov, v nichž jsou třeba toalety či informační centrum s pokladnou.

Současným majitelem rekonstruované tvrze je Jihočeský zemědělský lihovar, a.s., od čehož se částečně odvíjí i expozice – ve zmíněné hospodářské budově je expozice AQUA VITAE o lihovarnictví v českých zemích (od piva po bioethanol).

Ve věži je pak v patrech historie tvrze a život na tvrzích obecně, něco málo o archeologii a v posledním patře geologická expozice s ukázkami vltavínů.

Příjemná zastávka na cestě od jedné velké památky ke druhé, těch 50 korun není moc.

 

 

Tagy