weby pro nejsevernější čechy

Vyhlídka Terezínka, méně známé místo Libereckého kraje

Ačkoliv jsou Jizerské hory turisty velmi oblíbené, i v jejich nitru lze doposud objevit méně známá a zajímavá místa. Jedním z nich je vyhlídka zvaná Terezínka, která se nalézá na úbočí hory Muchov blízko Tanvaldu.

Skalní vyhlídku nechal v roce 1853 na skále vysoké 15 metrů upravit a opatřit zábradlím majitel jedné z tanvaldských přádelen, Johann Mayer. Jeho manželka Theresia si oblíbila pohled z tohoto místa dolů na kotlinu, tvořenou soutokem říček Kamenice a Desné. Proto dal zamilovaný továrník vyhlídce ve výšce 623 metrů nad mořem jméno Terezina výšina. Častěji se však užívá výraz Terezínka.

Místní obyvatelé mají pro toto oblíbené výletní místo také název Šouf — podle německého loupeživého rytíře Schoffa, který se prý v těchto místech v první polovině 15. století ve své tvrzi skrýval a podnikal odtud dobrodružné výpravy. Jiná verze odvozuje jméno Šouf od německého Schafstein, tedy Ovčí kámen.

„Není třeba za výlety jezdit daleko. I u nás v kraji jsou krásná místa, na kterých jste nikdy nebyli. A je možné, že jste o nich ani nikdy neslyšeli, i když jsou jen pár kilometrů od vás. Vydejte se na ně a poznáte svůj kraj úplně jinak,“ vyzvala k návštěvě dalšího méně známého místa Libereckého kraje Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Tanvaldu je dobře přístupná po červeně značené turistické trase. Z Terezínky je krásný pohled do údolí řeky Kamenice, na Tanvald a Velké Hamry.

V roce 2014 začala rekonstrukce vyhlídkové plošiny, kterou tvoří podezdívka ze žulových kvádrů. V rámci rekonstrukce byly opraveny stěny, přístupové schodiště a střešní konstrukce. Venkovní fasáda prošla vyčištěním a vyspárováním.

Kam ještě vyrazit na výlet nebo za zajímavou událostí? Tipy, přehledy akcí, možnosti ubytování a další zajímavosti se nalézají na webech www.liberecky-kraj.cz a www.npu.cz, na YouTube prostřednictvím kanálu Region Liberec nebo na facebookové stránce Liberecký kraj — cestou necestou. Zážitky pak lze sdílet na Instagramu pod hashtagem #regionliberec.

 

Tagy