weby pro nejsevernější čechy

Další méně známé místo Libereckého kraje: Kamenického stezka provede Českým rájem

Přichází podzim, čas větru a dešťů. Ve slunných dnech lze ale stále výlety po kraji podnikat.

Ideálním tipem na výpravu je Kamenického stezka, která vede souběžně s Riegrovou stezkou, ale vysoko nad ní. Od Bítouchova k místu, kde se řeka Kamenice vlévá do Jizery, měří celkem 6 kilometrů. Zajímavé pohledy do hlubokého údolí Jizery nabízí řada skalních vyhlídek.

„Český ráj má řadu míst, která jsou notoricky známá. Jsou ale taková, jejichž jméno tolik lidí nezná nebo si to jméno nespojí s konkrétním místem. Kamenického stezka může být takovým příkladem,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje

Slavnostního otevření v roce 1941 se zúčastnil i semilský rodák Jan Kamenický, jehož jméno stezka nese. Kamenický byl průkopníkem turistiky na Semilsku a autorem mnoha turistických publikací. V roce 1958 měla být Kamenického stezka přejmenována na Stezku pionýrů, veřejnost to však nikdy nevzala na vědomí a původní název zůstal zachován.

Jaké vyhlídky trasa nabízí? Je jich celá řada, kupříkladu U Peršinky, U Bakala, U Bokového mezníku a další. Za zmínku stojí rozhodně například Peretka, pojmenovaná po Italovi jménem Peretti, který zde pracoval na stavbě železničního tunelu v letech 1856 až 1857. Oženil se a usídlil se v Bítouchově a po jeho smrti se jeho vdově začalo přezdívat Peretka.

Asi nejznámější je Myší skála, která se nalézá za obcí Spálov. Majestátně se tyčí nad údolí Jizery a poskytuje krásný rozhled do kraje na soutok Kamenice s Jizerou pod ní. Někdy ji lidé nazývají též Mišek, Mniší skála nebo Myšková skála. Od roku 1926 je ve vlastnictví Klubu českých turistů, který na ní v roce 1926 slavnostně otevřel turistickou vyhlídku.

Výstup na ni však není tak pohodlný, jako na ostatní vyhlídky zdejšího kraje. Aby se turisté dostali na plošinu, která není nijak zabezpečena zábradlím, musí za pomoci řetězů vystoupat kolem skály a využít trochu i lezeckou techniku. Výstup není pro každého, ale ti, kdož naleznou odvahu a na plošinu vystoupají, nebudou litovat.

Kam ještě vyrazit na výlet nebo za zajímavou událostí? Tipy, přehledy akcí, možnosti ubytování a další zajímavosti se nalézají na webech www.liberecky-kraj.cz a www.npu.cz, na YouTube prostřednictvím kanálu Region Liberec nebo na facebookové stránce Liberecký kraj — cestou necestou. Zážitky pak lze sdílet na Instagramu pod hashtagem #regionliberec.

Tagy