weby pro nejsevernější čechy

Borecké skály lákají na Knihu i na Želvu

Přišlo jaro, doba výletů. Liberecký kraj toho může nabídnout turistům a poutníkům vskutku mnoho. Jedním z pozoruhodných míst jsou například Borecké skály, přírodní památka, která se nalézá nedaleko Borku pod Troskami a Rovenska pod Troskami. Právě podle vesničky Borek nesou skály, které jsou součástí Geoparku Český ráj, své jméno.

Skalami prochází modrá turistická trasa. Přijít se k nim dá buď od Rovenska pod Troskami nebo z druhé strany od Borku. „Borecké skály určitě stojí za návštěvu. Cesta od Rovenska je schůdná i pro maminky s kočárky. Jen horolezci se musí vydat jinam, protože lezení je tu zakázáno,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Nejznámějším místem Boreckých skal, v nichž došlo i k významným archeologickým objevům, je vyhlídka Svatopluka Čecha. Je pojmenovaná po českém básníkovi a prozaikovi Svatoplukovi Čechovi, který chvíli pobýval v Rovensku pod Troskami. Literát toto místo s nádherným výhledem na Trosky často navštěvoval.

Zajímavými útvary na území Boreckých skal jsou Želva a Kniha. Želvu je možné najít poblíž vyhlídky Svatopluka Čecha, kousek od značené lesní cesty. Podoba želvy je snadno rozpoznatelná, pravdou je, že jejímu tvaru a hezkému úsměvu poněkud dopomohla lidská ruka.

Kam ještě vyrazit na výlet nebo za zajímavou událostí? Tipy, přehledy akcí, možnosti ubytování a další zajímavosti se nalézají na webu www.liberecky-kraj.cz, na YouTube prostřednictvím kanálu Region Liberec nebo na facebookové stránce Liberecký kraj — cestou necestou. Zážitky pak lze sdílet na Instagramu pod hashtagem #regionliberec.

 

Tagy