weby pro nejsevernější čechy

Vzpomínková lavička válečných veteránů v Malé Skále

V parku na Malé Skále mezi dvěma válečnými pomníky (Čestmíra Šikoly a Ladislava Bobka) stojí dřevěná lavička, která není tak úplně obyčejnou lavičkou.

Jedná se o projekt Military muzea generála Sergěje Jana Ingra, který prostřednictvím těchto laviček zajišťuje „propagaci Dne válečných veteránů (11. listopad), ale také připomenutí tragické události 8. července 2014, kdy v Afghánistánu zahynuli čtyři naši vojáci a pátý o několik dní později podlehl následkům zranění. V neposlední řadě je lavička také vzpomínkou na neúnavného životního bojovníka Jiřího REGI Schamse (bývalého vojáka AČR jednotky SOG), který nás již také opustil…

Spolek praví:

Cítíme, že všechny tyto silné události spolu úzce souvisí a je jim přikládána mnohem menší společenská důležitost, než by si zasloužily.

Proto jsme se rozhodli k vytvoření této lavičky, která ponese němé poselství, kdy můžete na ni odpočívat a zároveň zavzpomínat! Muži, kteří položili životy za naši vlast a svobodu si to zaslouží…

Na horní hraně lavičky je citát „Kdybys byl třeba jediný, kdo může či umí udělat, co je třeba, musíš to udělat“, na příčných laťkách jsou vlčí máky, symbol Dne válečných veteránů, a na spodní straně opěradla „11. listopad – Den válečných veteránů – děkujeme – nezapomene“.

Každá lavička má své evidenční číslo a kovový štítek – dekret majitele. Tato má číslo 050 (ROTA AKTIVNÍ ZÁLOHY U KVV LIBEREC PLK. ČESTMÍRA ŠIKOLY).

Series Navigation<< Socha svatého Jana Nepomuckého v Heřmanicích v PodještědíSochy u tůňky v Besedických skalách >>
Tagy