weby pro nejsevernější čechy

Po stopách Mnichovské průrvy

Jako kulisu k pohádkovému filmu Nesmrtelná teta si filmaři vybrali Mnichovskou průrvu. Jedná se o uměle vytvořený kanál, který slouží jako propust jednoho z napájení Novozámeckého rybníka z Bobřího potoka nacházejícího se v katastru obce Zahrádky u České Lípy.

Vpust do dříve několikanásobně většího rybníka zajišťovala hradidla. Přes průrvu po vrcholu skal byl v 18. století vybudován klenutý most, po němž dnes vede silnice I/9 od České Lípy do Doks, případně dále do Prahy přes křižovatku v Jestřebí.

Ze silničního mostku se dá po kamenných schodech sestoupit k malé skalní místnosti, která byla v minulosti využívána jako přístaviště loděk. V roce 1933 byl Novozámecký rybník vyhlášen národní přírodní rezervací na ploše 348 hektarů. Předmětem ochrany jsou význačná mokřadní společenstva a stanoviště pro téměř 200 druhů ptáků. Rezervace je zařazena do sítě mezinárodních ornitologických lokalit Natura 2000.

„Je to další z míst, kam turisté ve velkém nemíří. A je to samozřejmě dobře, protože i to přispívá k velké přírodní rozmanitosti. Je třeba respektovat, že je to domov ptáků a mnoha dalších druhů, nikoliv člověka.. Ten by ho měl poznávat s velkou pokorou,“uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

K Novozámecké průrvě se váže pověst o husarovi. Při jedné z válek přijeli k propusti tři cizí vojáci. Jeden z nich se vsadil, že tuto průrvu s koněm přeskočí. Podařilo se mu to tam a pak i zpět. Jeho společníci ho obdivovali a gratulovali mu. Jedno vítězství mu však nestačilo, a tak se se zvoláním „Když mě čert přenesl dvakrát, dokážu to i potřetí!“ znovu pokusil o přeskok. Unavený kůň se dlouho vzpouzel, a když nakonec skočil, smekl se a společně s jezdcem se zřítil dolů. Husarovo tělo ani koně nikdy nenašli. Říkalo se, že ho odnesl čert, kterého voják svým opovážlivým chováním přivolal.

Tagy