weby pro nejsevernější čechy

Zřícenina hradu Vranov – Pantheon se vypíná nad řekou Jizerou

Na strmém skalním bradle nad řekou Jizerou byl na počátku 15. století postaven jeden z posledních hradů této oblasti – Vranov.

„Kdo by ho neznal. Ať už Malou Skálou jen projíždíte nebo se na toto místo díváte během pěšího či vodáckého výletu od Jizery, vždycky vás napadne, jak geniální stavitelé postavili na tomto místě obranný hrad, ze kterého měli obránci skvělý přehled o okolí,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V době svého vzniku hrad vyhovoval všem obranným požadavkům, neboť se při jeho stavbě použila skupina pískovcových skalisek spadajících na všech stranách skoro svisle do údolí Jizery. Podle zářezů a drážek ve skalních stěnách lze soudit, že obytné budovy na Vranově byly hlavně dřevěné, a proto se zachovala pouze sklepení vytesaná ve skále. Do hradu se vstupovalo postupně dvěma opevněnými branami. Na nejvyšším skalisku stávala dřevěná hradní věž, která dominovala celému objektu.

Vranov poté prošel obdobími rozkvětu i úpadku, až v roce 1802 koupil maloskalské panství, k němuž hrad patřil, podnikatel František Zachariáš Rtimisch. Ten dal k němu upravit přístup a vysoko nad Jizerou vybudoval vyhlídku. V prostorách hradu a jeho blízkém okolí Rtimisch nechal umístit množství náhrobků, pomníků, nápisů, kamenných uren a letopočtů připomínajících bájné i historické osobnosti a události, spisovatele, umělce, básníky.

V jedné síni byla připomenuta jména a události z bojů proti Napoleonovi, jinde se návštěvník setkal s bájnými postavami českých dějin. Své místo tu nalezli i Shakespeare, Goethe, Cervantes a řada dalších. Takto nově upravenému areálu hradu Vranova se začalo říkat Pantheon. Rtimischovi nástupci však nevěnovali Vranovu tolik pozornosti, a tak mnoho z toho, co tvořilo někdejší Pantheon, podlehlo zkáze. Zůstal však úchvatný pohled na Malou Skálu a protékající Jizeru.

Pěšky se na Vranov dostanou výletníci z Malé Skály červenou turistickou značkou (1,5 km). Auto je nutné zanechat v obci Malá Skála a vydat se na hrad pěšky, na kole je místo poměrně špatně přístupné. Hrad bývá otevřen od května do září.

Z Pantheonu se nabízí pohled směrem k Drábovně, na Sokol a Suché skály.

Tagy