weby pro nejsevernější čechy

Chrám chmele a piva Žatec

Když už pivo jako národ konzumujeme ve velkém, možná by nebylo od věci něco o jeho výrobě vědět. Když už máme po republice tolik pivovarů a pivovárků, trocha poznání neuškodí. Vydejte se do Žatce, kde najdete Chrám chmele a piva. Já se do Žatce dostal na přelomu léta a podzimu díky KČT Krásná Lípa a byl to příjemný nezvyk, když jsem se nemusel o nic starat a nic řešit. Jen stačilo řadit se do příslušné skupiny a absolvovat jednu prohlídku za druhou. Takže časy prohlídek, rezervace a výši vstupného si nastudujte za domácí úkol.

Areál je rozsáhlý a má hned několik „samostatných“ částí – Chmelařské muzeum, Chmelový orloj, Restaurant U Orloje, samotný Chrám chmele a piva a Chmelový maják. Započítat je možno i nedalekou Klášterní zahradu a Galerii Sladovna v renesanční budově ze 16. století.

Žatec má dlouhou pivařskou tradici, jeho jméno nese jedna z nejvyhlášenějších chmelových odrůd, samo města skrývá mnoho staveb z oboru, včetně dodnes fungujícího pivovaru za náměstím. Kousek od radnice směrem k židovské synagoze taky najdete malou chmelnici, která se honosila označením nejmenší na světě, ale o toto přízvisko se přetahuje s Libercem.

Ale zpět do chrámu – turistický areál byl vybudován v letech 2009 až 2012. Navazuje na unikátní tradici pěstování a obchodování chmelem ve zdejším regionu – jakmile pivovary v Evropě začaly kupovat chmel, počíná i historie žateckého obchodu. Otevřeno je celoročně, ale ne všechny atrakce si vychutnáte v jakémkoli počasí.

Nejprve je vhodné zajít do Chrámu, pod Chmelový maják – tady je centrum informací, suvenýrů a plánování prohlídek. Na venkovní stěně je unikátní orloj s alegorií pivařského životního stylu (při prohlídce je zevnitř vidět na hodinový stroj), v budově je také restaurace s minipivovarem, kde se vaří hodně dobře a opravdu stojí za to se v ní zastavit a něco si objednat. V budově samotné je chmelový labyrint ze žoků (bývalý sklad) s cestou k pokladu a erbovní síň. Tahle část je spíš pro zábavu a pokud sebou budete mít ratolesti, zřejmě se jim bude líbit.

To nej ale čeká ve Chmelařském muzeu – hodinová prohlídka s imformacemi překypujícím průvodcem dá opravdu důkladně nahlédnout do historie pěstování i zpracování této plodiny v největší expozici svého druhu na světě. Pro děti a nepamětníky chmelových brigád možná trochu nuda… Na ploše 4 000 m² se představuje vývoj chmelařství od raného středověku až do současnosti. Samotné Chmelařské muzeum Žatec je technickou památkou a příkladem industriální účelové architektury z konce 19. století.

A třešničkou na dortu je jízda výtahem na vyhlídkový Chmelový maják, doprovázená 3D Projekcí (přejí-li tomu teploty a počasí). Cestu je možno výtahem absolvovat tam i zpět, ale byla by škoda nevyužít pěší varianty, při níž se dostanete o něco výš a pokud vám bude přát počasí, pokocháte se rozhledem na město a okolí. A nakouknout můžete přímo pod pokličku mnohých zajímavých míst díky porůznu umístěným dalekohledům.

A takhle odbíjí Chmelový orloj:


Tagy