weby pro nejsevernější čechy

Jetřichovice – Všemily – Srbská Kamenice

Na slavnostní akt na Mezní Louce plný V.I.P. navázala v odpoledních hodinách v sobotu 18. dubna 2015 akce již ryze turistická, vycházka po plánované nové trase Jetřichovice – Všemily – Srbská Kamenice.

V Jetřichovicích před Infocentrem se sešlo ve slunečném a docela chladném počasí překvapivých 35 zájemců v relativně neobvyklém složení (zdravím sousedku). Přivítání připadlo za pořádající o.p.s. České Švýcarsko Jiřímu Rakovi společně s Václavem Ničem, strážcem Národního parku a značkařem turistických tras. Na start se dostavil i starosta Jetřichovic Marek Kny, aby představil záměry obce v oblasti turistického ruchu.

Kolem hotelu Bellevue přes pastviny (k radosti mnohých byly prosty dobytka) kolem „přesýpacích hodin“ přes lesy, pole a louky kolem dalších drobných památek (asi je nejvyšší čas začít studovat knihu Tulákům Jetřichovicka) do Všemil. Zde nemůžeme vynechat skalní kapli. Pod obnoveným hřbitovem na nás čeká starostka Srbské Kamenice Jitka Voglová, sníž pokračujeme kolem obnovených bunkrů lehkého opevnění (jejich otevírací sezona teprve přijde). Tady už zančení je, po modré dojdeme do obce, kde nám starostka představí již druhou naučnou stezku a nabídne alternativy. Zajistí otevření a prohlídku místního kostela sv. Václava – jenže ten já důvěrně znám z již několika ročníků Hudebního léta. Přidávám se tedy ke druhé skupině, která kolem přírodní rezervace Arba vystoupá na vyhlášenou vyhlídku nad jezírkem a odtud si odskočíme na obnovené lesní divadlo. Když si vzpomenu, jak před cca 4 roky nám tu nadšeně uprostřed lesa ukazovala, co kde a jak bude, nevěřil jsem vlastním očím – všechno se to splnilo a minulý rok se prý návštěvnost dostala až na 250 diváků… Smekám.

Sestup zpět do obce a zbylý čas do odjezdu autobusu trávíme v příjemném místním Infocentru, kde vám k prohlídce místní malé výstavní síně udělají třeba i kafe. Na závěr pak překvapený řidič, kterému jsme nečekaně dokázali obsadit téměř celý autobus.

 

 

Tagy