weby pro nejsevernější čechy

Projděte se (s) Bránou, už počtvrté

Po čase bychom vás opět chtěli nasměrovat do Infocenter, která máte ve své blízkosti – už pár dní je k dipozici magazín pro návštěvníky Ústeckého kraje Brána č. 4. A zase zdarma!

Magazín, vydávaný Krajským úřadem Ústeckého kraje, má za cíl představit různorodost a atraktivitu příhraničního území nevalné pověsti především turistům – návštěvníkům. Neberte to ale tak doslova, spousta zajímavého čtení je tady i pro místní. Bodejť by ne, když autorem textů je opět Rostislav Křivánek, kterého to sem táhne pořád stále stejně silně. Takže i když je Brána do Čech poskládána ze čtyř barev – České středohoří, Krušné hory, Dolní Poohří a České Švýcarsko, najdete tady přece jen hodně o místech, o kterých jsme už také psali nebo nejspíš v dohledné době psát budeme. České Švýcarsko je jasné, byť jeho hranice kmitají dle potřeby od Lužických hor až po podhůří Krušných hor. Do těch, stejně jako do Poohří, to zase často táhne mne, takže u nás na Výběžku z těchto míst už také leccos najdete. A do Českého středohoří začínají mít čím dál častěji namířeno krásnolipští turisté.

Ale zpět k magazínu – 72 stran na kvalitním papíře, spousty fotek a hlavně texty, barvitě popisující nejrůznější místa a lákající k jejich návštěvě. Od „profláklé“ Pravčárny přes církevní památky Šluknovského výběžku a obnovené tradice v Mikulášovicích až po Dráhu národního parku. K tomu třeba Krásný Dvůr, Most, Klášterec nad Ohří, Lubenec, Verneřice, Štětsko, Litvínov, Žatec, Klínovec, Roudnice nad Labem, Benešov nad Ploučnicí, Teplice. A taky strážci Národního parku (rozhovor s Václavem Ničem), jetřichovická víla (rozhovor s Natálií Belisovou), nebo záchranáři a Horská služba. No prostě zaskákat si po regionu a vybrat podle svého gusta může určitě každý.

Aktuální číslo v elektornické podobě zatím dostupné není, předchozí ale najdete na webu tady ->. Tak alespoň malá ochutnávka:

img205.jpg

img206.jpg

img207.jpg

img208.jpg

Tagy