weby pro nejsevernější čechy

T….y na stožár!

Je čas výhledů! A i když nám výhledy na lepší příští hatí kdejaký snaživec s novým zákonem či vyhláškou, výhledy do krásného okolí našeho kouta kraje nám vzít prostě nemůže.

Jedním z mých častých výhledů je výhled ze skalního ostrohu Jehla nad Českou Kamenicí. Pro místní je to provařená věc a byl tam snad každý, ale myslím, že se to nikomu nemůže jen tak okoukat. Jednak je to pro všechny skoro za rohem (i když trochu stoupáček), a druhak máte skoro celé město jako na dlani a k tomu ještě rozhled od šenovské Panské skály až třeba po stoupání silnice z Huntířova na Děčín. Mezi to pěkně posazený Zámecký vrch s hradem a věží – druhou to hlavní dominantou kamenického kotlíku.

Přespolní udělají dobře, když se budou držet modré turistické značky a nemohou zabloudit. Místní vědí, že z města vede těch správných cest hned několik, protože celá oblast pod Jehlou kdysi bývala jakýmsi lesoparkem, spleť cest, zastavení a ještě patrných zbytků alejí.

Konám tam výstup každoročně i několikrát, a i letos už mám splněno. Pokaždé se těším na těch několik posledních desítek metrů k ostrohu, které mi navozují pocit, že mířím na špici obrovské zaoceánské lodi. To navíc umocňuje i instalovaný stožár, na kterém snad i bývá vlajka.

Při mé letošní návštěvě tam vlály něčí trenky. Těžko říct, zda to byla jen recese nebo něčí sázka…. jen aby to nebylo znamení, že má rodná Česká Kamenice je už opravdu v pr….!