weby pro nejsevernější čechy

Klid polského Baltu

Když po dlouhé cestě stanete konečně na břehu polského Baltu, možná vás to i trochu ohromí. Rychle pochopíte, že devadesát devět fotek letních pláží ze sta rozhodně není odsud. Jste sami. Zvuky jsou jiné, ticho je jiné, barvy … no ty jsou úplně jiné.

Být si tu sám s celým mořem tady opravdu není žádný problém. Obydlená centra jsou od sebe hodně vzdálená a mezi nimi se táhne nekonečně rovná pláž; na obě strany vidíte na kilometry daleko. Můžete se dívat třeba na zakřivený mořský obzor celé hodiny, aniž by vás někdo vyrušil. Pokud se přece jen v těch místech s někým setkáte, obvykle vás zdálky obejde, aby vás nechal ve vašich myšlenkách. Je to podobné jako v kostele, jen tenhle chrám je o poznání monumentálnější a také věrohodnější. A vy se navíc, na rozdíl od chrámu Páně, můžete přitom brouzdat na kraji příboje a dívat se jak moře neúnavně omílá a rýžuje písek a oblázky, mezi nimiž se občas zaleskne kousek jantaru, nebo třeba počítat, kolikátá vlna je ta největší a jestli je na té pravidelnosti vůbec něco pravdy. Nevím. Nedopočítal jsem se. Ale meditativní to rozhodně je.

Samozřejmě i tady existují pláže u hotelových resortů, nebo veřejné pláže města, na kterých je lidí o poznání víc, ale s provařeným středomořím se to asi srovnávat nedá. Prakticky tu chybí ti opálení samci, pyšně si vykračující se zlatem kolem krku po hranicích svého revíru, nebo jejich samičky ve skvělé formě, do které hubly celé jaro a nyní soupeří o titul krásky všech přilehlých dek a slunečníků. To můžete spatřit spíše na Jadranu, nebo přímo v originále u lachtanů třeba v Argentině.

Tady je díky přenosným zábranám proti větru hned jasno, kdo ke které dece patří a otcové – hračičkové tu díky volnému místu mohou pro své ratolesti lopatkami budovat monumentální hrady z písku. Tudíž je matky nemusí ostřížím okem hlídat a mohou si klidně číst. A ač je voda dobrá pro brouzdání, koupání tu žádá přece jen celého člověka, a tak ani plavčíci nemají takový fofr jako jinde.

Není to jistě náhoda, když pro všechny tyhle atributy je ta oblast polského Baltu především lázeňská. Klid, pohoda a dost místa v každém podniku, kam se rozhodnete zajít.