weby pro nejsevernější čechy

Projděte se (s) Bránou popáté

Prázdniny v plném proudu, možná máte vybráno kdy kudy a kam, možná ne. Třeba vám poradí, jako každý rok, magazín pro návštěvníky Ústeckého kraje Brána č. 5. Je to už nějaký čas, co je k dispozici, ale třeba si ho v Infocentru ještě ulovíte.

Magazín, vydávaný Krajským úřadem Ústeckého kraje, má za cíl představit různorodost a atraktivitu příhraničního území nevalné pověsti především turistům – návštěvníkům. Každoroční zárukou kvality je autor textů, Rostislav Křivánek. Doufám, že ho netřeba místním zvláště představovat. Tento muž, nadaný neobyčejnou silou slova, je v našich končinách častým (a vítaným) hostem.

Jako vždy je Brána do Čech poskládána ze čtyř barev – České středohoří, Krušné hory, Dolní Poohří a České Švýcarsko. Stejně jako minule – 72 stran na kvalitním papíře, spousty fotek a hlavně texty. Mnohé z nich opět popisují to, co máme vysloveně za rohem, jiné se věnují místům, o nichž možná mnozí nemají tušení. Co mne těší, že těch druhých už pro mne není moc. Je milé, když člověk zjistí, že tak nějak klouže na stejné vlně – židovské hřbitovy (i když ani jeden ze jmenovaných ve „sbírce“ ještě nemám), světecké sloupy, křížové cesty, hory, zámky, hradní zříceniny… Ba dokonce některé informace jsem žil na vlastní kůži – Návrat cest do krajiny (strany 30 a 31) jste mohli sledovat i u nás na webu, když jsme trasy pod vedením o.p.s. České Švýcarsko razili vlastníma nohama.

Sežeňte si svůj výtisk a nechte se inspirovat.

Leccos k Bráně do Čech najdete na webu tady ->.

O minulém čísle zde ->

Tagy