weby pro nejsevernější čechy

Na výletě do České Lípy [klub Progres a Scream Of The Lambs]

V sobotu 14/12/13 měla odehrát skupina Scream Of The Lambs první akustický koncert a kdo tuhle HardCorovou partu zná, musel si říkat: co to sakra bude, jak to chtějí udělat! Milovníci hluku budou hrát potichu?No, úplně potichu to nebylo, ale bylo to skvělé. Ovšem postupně. Koncert proběhl ve filosofickém klubu Progres, který s nachází na českolipském sídlišti Špičák.

Dopoledne jsem telefonoval šéfovi klubu Jiřímu Goťákovi Gottlieberovi, abych se zeptal, jak je najdu, ale asi po třetí odbočce jsem poděkoval, že se v případě nouze ozvu přímo z trasy.

No, sídliště Špičák bylo projektováno v osmdesátýh letech pro pracovníky uranových dolů (vzpomínám si na besedu, kterou jsem tenkrát moderoval a o České Lípě se hovořilo jako o vzorném městě socialismu!), nicméně tehdy nikdo nemohl tušit, že automobily bude jezdit o mnoho více obyvatel než byl okresní tajemník strany.

Projet sídlištěm je opravdu velice napínavá záležitost (a protože jsem ho s jistým masochistickým zalíbením projel  hned několikrát), opravdu jsem si to užil. Nepřejel jsem ale nikoho, nikoho nenaboural a po slabých dvaceti minutách poskočil do dalšího levelu a dokonce i (bonus!) zaparkoval přímo před klubem Progres.

Ten našel domov v bývalé školce a i přes to, že momentální obyvatelé dělají co mohou, ten bolševik prostě vylézá z každého zákoutí budovy.

Přijel jsem právě na aukci kreseb, ze kterých vzniká pozoruhodný komiks Karel H (najdete ho třeba tady a nejbližším okolí).

 MG 3125

Autor výtvarné podoby díla — Atila — nabízel originální kresby plus počítačově upravený tisk jednotlivých obrázků za vyvolávací cenu padesát korun, přesto u některých kresbiček se cena vyšplhala přes pět stovek a výtěžek (bezmála sedm tisíc korun!!!) připadne českolipské farní charitě. Fakt respect!

Potom už se začalo hrát (a pro našince zvyklého na punkový přístup k začátkům koncertů na Fabrice; ahoj Jardo:)) docela na čas.

Protože se blížej vánoce a protože je sychavo, zapálili organizátoři pod pódiem celou baterii svíček; ještě netušili, že bude horko.

 MG 3160

První vystoupila kapela The Viv, která má kořeny v České Lípě a hraje grunge. Hodinový set, který odehrála tady, byl však rovněž akustický, pro ně (ani pro publikum) to ale nebyla žádná novinka, hrávají takhle, podle muzikantů z kapely tři — čtyři koncerty ročně.

 MG 3135

Večer nabíral obrátky.

Potom nastoupily Ovce.

Neřekl bych, že by by kluci byli nějak extra nervózní, na převedení svého repertoarů do akustické podoby pracovali dva měsíce a přizvali i šamana Kalvodu s bubínky, cinkátky, šalmají a dudy a ten před samotným hraním podium i provoněl a začaroval, čímž tedy frontmanovi Bobovi málem způsobil smrt. Všechno ale dopadlo nad očekávání dobře.

Energie, která je v písních Scream Of The Lambs, není ani zdaleka v tom, že je hrají nahlas a ještě víc nahlas. Je tam, protože ty písničky jsou dobře napsané a odžité před napsáním, při psaní i při hraní.

 MG 3448

Publikum, kterého nebylo možná tolik, kolik se čekalo, šlo s kapelou od začátku do konce a kapela to vracela vrchovatě i když do půl těla šel tentokrát jenom Bob.

Hodinka uběhla jako voda, když došlo na přídalvek, muselo se přidávat z už odehraného.

Pěknej večer, asi ještě luxusnější večírek (podle ohlasu na FB se zavíralo za svítání a že v prosinci svítá docela pozdě, že)

Novinář z výběžku však měl před sebou cestu domů přes Šébr a tak se nezdržel. A není to žádný bulvární novinář, takže dobře.

20131214 195631 1

 

——— 

Pro čtenáře výběžku z výběžku z této návštěvy vyplývá hned několik dalších věcí:

Vyplatí se občas přejet kopec a kouknout, jak to dělají jinde.

Obě kapely jsem oslovil a jednáme s panem Navarou o vystoupení na Fabrice v Doubici.

Klub Progres, který funguje ve městě tak velkém jako je Česká Lípa, se potýká s hromadou problémů, ale přes to žije a produkuje zajímavý program. Chystáme s Jirkou Gottlieberem větší rozhovor na toto téma.

Karel H je komiks, který si zasluhuje naši pozornost. I k němu se snad vrátíme.