weby pro nejsevernější čechy

Zřícenina hradu Bradlec u Lomnice: méně známé místo, které stojí za návštěvu

Český ráj je bohatý na zámky, hrady i hradní zříceniny. Právě z té poslední kategorie vám představujeme další z neznámých nebo málo známých míst Libereckého kraje – zřícenina hradu Bradlec. Nalézá se u obce Syřenov jižně od Lomnice nad Popelkou.

Hrad má velmi bohatou historii a vždy byl v držení významných českých rodů. Na sklonku 13. století jej nechal vybudovat mocný rod Markvarticů. Hrad položený na dvou čedičových vrcholech ve výšce 547 metrů nad mořem poskytoval výbornou obranu před útočníky.

Přesto však byla tvrz kolem roku 1417 dobyta královským vojskem a začátkem 16. století zpustla. Dodnes se zachovaly zbytky tří stěn věže a zlomky zdí a obrysů budov. Zřícenina hradu Bradlec je stejně jako nedaleký Kumburk v péči Sdružení pro záchranu hradu Kumburku.

Jak se ke zřícenině lze dostat? Jsou čtyři možnosti. Buď odrozcestníku Na Klepandě v obci Syřenov po modré turistické značce. Kdo chce jít z druhé strany, nechť zahne v Bradlecké Lhotě u Sochy Panny Marie na modrou. Z Újezdce na hrad dovede žlutá trasa; zelená pak míří z Bradlecké Lhoty.

„Pokud budete mít více času, určitě nezapomeňte navštívit také Lomnici nad Popelkou. Místní se velmi dobře starají o kulturní dědictví města a tak můžete zajít na krásně opravený zámek, podívat se na unikátní zvonici na místním hřbitově a také se projít po obnoveném historickém Karlovském náměstí nebo se zúčastnit některé z kulturních akcí v továrně Mastných,“uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Tagy